Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Varannan vecka tänder någon eld på en svensk förskola

Brand i förskola i Solberga i södra Stockholm, april 2020, är bara en av närmare 30 årliga anlagda bränder i svenska förskolor.

Varje år brinner uppåt trettio svenska förskolor, därför att någon satt eld på dem. De årliga skolbränderna är närmare trehundra. Nu senast brann det i Lund och i grannkommunen Staffanstorp. Journalisten Jonathan Lundberg undersöker en brottslighet som drabbar barnen hårdast.

Av Jonathan Lundberg | 4 augusti 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Varannan vecka brinner en svensk förskola och varje dag en skola därför att någon tänt på. Gärningsmännen påträffas sällan.

En typisk skolbrand tänds på toaletten och släcks snabbt. En förskolebrand tänds på kvällen och blir större.

40 procent av bränderna sker i 8 procent av skolorna. Värst drabbade är områden där de vuxna har låg utbildning. En studie visar att det brinner oftare i områden där många är utrikes födda.

Ungdomar i Sverige, men inte i övriga Norden, förstör allt mer och anledningen är oklar.

Forskare och experter vet inte varför skolbränder ökat sedan 2015. Det kan handla om ökande social oro, växande känsla av utanförskap, en tristess bland ungdomar.

Framtida forskning kan förhoppningsvis ge svar på varför det brinner och vem som tänder på.

Det rök fortfarande ur ruinerna av Fjärilens förskola i Nyköping när barnen kom gående med sina föräldrar, torsdagsmorgonen den 20 februari 2020. Där låg de brända resterna av deras gosedjur, leksaker och teckningar i en hög av svart aska.

… de vuxna fick förklara att kompisarna fanns kvar där, att bara själva förskolan hade brunnit.

Några barn kom ihåg att de lämnat sina kompisar där, när de gick hem dagen innan – de vuxna fick förklara att kompisarna fanns kvar där, att bara själva förskolan hade brunnit. Då undrade barnen ”varför” någon tänt eld på förskolan. Det visste ingen. 

Läs mer Visa mindre