Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

Läs: Valspurten onsdag den 29 augusti

Av Kvartal  | 29 augusti 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I Valspurten onsdag är Alice Teodorescu och Daniel Suhonen tillbaka. Senaste dygnet har varit hektiskt. Socialdemokraterna i Sävsjö har ljugit om sina motståndare, Jan Björklund har kavlat upp ärmarna i SVT:s studio och Kvartals expertkommentatorer är inte oväntat splittrade inför Stefan Löfvens senaste löfte till landets barnfamiljer.

Hör podden här.

Varje dag fram till valet går det att följa dagspolitiken i podden Valspurten, dit Kvartal bjudit in några av Sveriges vassaste politiska kommentatorer för att gå igenom aktuella händelser. I dag onsdag är det dags för Göteborgs-Postens Alice Teodorescu och tankesmedjan Katalys Daniel Suhonen att sätta sig framför mikrofonerna tillsammans med Kvartals Staffan Dopping. Som vanligt finns det mycket att prata om. Först kommer panelen in på avslöjandet att en socialdemokrat i Sävsjö i ett Facebookilägg på arabiska spritt lögnaktiga uppgifter om Moderaternas och Sverigedemokraternas politik.

– Det är helt oacceptabelt, säger Daniel Suhonen.

– Men

det intressant är att Stefan Löfven varit supertydlig med att den som är ansvarig ska stängas av från sina politiska uppdrag. Det går att jämföra med hur undflyende Ulf Kristersson låtit om Hanif Bali.

”De vill aktivera den majoriteten i riksdagen. Fine. Men säg det då.”

– Det är jättebra att Stefan Löfven markerat, men man måste också se skillnad på vad personen i Sävsjö har gjort och vad Hanif Bali gjort, säger Alice Teodorescu.

– Det här är så grova anklagelser och vänder sig mot en viss grupp med skräckpropaganda. Jag är orolig för att det här inte är en engångsföreteelse. Jag tycker det behöver utredas hur systematiskt det är och vad som ligger bakom.

Alice Teodorescu tycker att Jan Björklund skötte sig ganska bra i gårdagens utfrågning i SVT.

– Men han har problem med att förklara hur han ska få ihop regeringsfrågan, säger hon.

Även Daniel Suhonen gillar Jan Björklunds argumentation och jordnära tonfall. Men också han tycker att Liberalernas ledare hade vissa problem, bland annat med förhållandet till Moderaterna.

– Det håller liksom inte ihop. Jag kan leva med att de borgerliga lutar sig mot SD. Men stå för det då. Liberalerna och Centern försöker spela båda rollerna. De vill ha till varje pris ha en Alliansregering även om man blir mindre än de rödgröna. Och det är ju bara möjligt om man gör upp över blockgränserna eller på något vis lutar sig mot Sverigedemokraterna. De vill aktivera den majoriteten i riksdagen. Fine. Men säg det då. Låtsas inte som något annat.

– Jag önskar att han var tydligare, säger Alice Teodorescu.

”Det är tramsigt att låta väljarna tro att det är ett alternativ.”

– Jag håller med om att han svävar på det han vill. Väljarna förtjänar att veta vilka potentiella konstellationer de röstar på. Men det är nog mer sannolikt att Björklund ger sitt stöd till Socialdemokraterna än tar emot ett mer aktivt stöd från Sverigedemokraterna.

Alice Teodorescu tycker också att det är naivt att tro att Stefan Löfven efter att precis ha blivit avsatt ska ge sitt stöd till en Alliansregering där han inte ens ingår.

– Det är tramsigt att låta väljarna tro att det är ett alternativ, säger hon.  

Fler ämnen i dagens Valspurtspodd: Det fria skolvalet, utländsk påverkan i form av trollkonton i sociala medier och givetvis – Socialdemokraternas senaste valfläsk i form av en särskild ”familjevecka” för alla barnfamiljer. Ingen favoritreform, men sympatiskt och klassmedvetet, menar Daniel Suhonen. Stötande och tondövt, invänder Alice Teodorescu.

Hör hela diskussionen i Valspurten här.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.