Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Våldsvåg mot mexikanska politiker inför helgens val

Valaffisch med Claudia Sheinbaum från det styrande vänsterpartiet Morena. Den sittande presidenten Andrés Manuel López Obrador kan inte ställa upp för omval. Foto: Aurea Del Rosario/AP

Dussintals politiker och deras släktingar har mördats i våldsamma attacker inför valet i Mexiko på söndag. Attackerna utförs oftast av gängkriminella som försöker få inflytande över politiken.

Av Göran Fröjdh | 27 maj 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Mexiko går till val på söndag den 2 juni för att bland annat välja ny president. Den sittande, Manuel López Obrador, kan inte ställa upp för omval.

Dessutom ska 600 ledamöter väljas till parlamentets bägge kamrar och 20 000 platser står på spel i lokala val. Det är det största valet i Mexikos historia – och likaså det i särklass mest våldsdrabbade.

En politiker sköts med flera skott när han tränade på gymmet. En annan dog efter att beväpnade män öppnat eld vid hennes valmöte. En tredje promenerade på gatan tillsammans med supportrar när en skottlossning bröt ut.

Runt om i Mexiko har dussintals politiker, deras familjemedlemmar och partikamrater hamnat i skottlinjen för våldsamma attacker. Minst 36 politiker som kandiderat till offentliga uppdrag har mördats sedan juni förra året, skriver New York Times.1

Ett brutalt rekord även för Mexiko, där våldet har varit en del av det politiska kampanjarbetet sedan årtionden.

Ökningen av våldshandlingar inför valet kan i de flesta fall spåras till lokala kriminella gäng, enligt uppgifter från polis och säkerhetsanalytiker.

När landets större brottssyndikat splittrats har det uppstått flera mindre rivaliserande gäng som slåss om makten över ett territorium. Hot om våld mot lokala politiker är därför ett vanligt inslag i gängens kamp för att skaffa kontroll och skaffa sig värdefull information.

– Det handlar om att skicka en varning till andra kandidater om att hålla en låg profil. En påminnelse om att det inte är de som bestämmer, säger statsvetaren Manuel Pérez Aguirre.

 

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.nytimes.com/2024/05/25/world/americas/mexico-election-candidates-killed.html

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.