[email-form language="sv" id=529]

Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Organiserad brottslighet är som en aggressiv cancer

Uppsala november 2020. En handgranat har slängts in i ett hus där en polis är bosatt. FOTO: LUNDIN PATRIK/Aftonbladet /TT

Dagens brottslighet är ett akut hot mot vår demokratiska och civiliserade samhällsordning, skriver Fredrik Kärrholm, som är kriminolog, författare och tidigare polis. Utpressning mot företag och påverkan mot myndigheter har ökat, och denna typ av brott har en tydlig koppling till det grova våldet.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Fredrik Kärrholm | 22 september 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Brottsligheten oroar medborgarna mer än någonsin, och kriminalpolitik är således en av de viktigaste frågorna inför kommande val. Den kollektiva intelligensen har här gjort en korrekt analys: rådande brottslighet är ett akut hot.

Brottslighet är dock en ibland förvirrande term. Det är ett paraplybegrepp som kan liknas vid sjukdom, med motsvarande variation i innebörd. Det är stor skillnad på förkylning, hudcancer och alzheimers. Likaså är det stor skillnad på snatteri, våldtäkt och gängmord. Att tala om en ökande eller minskad brottslighet är lika oprecist som att tala om huruvida sjukdom ökar eller minskar.

Läs mer Visa mindre