Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Vad var planen bakom 9/11?

New York den 11 september 2001. FOTO: REUTERS /TT

Vad var al-Qaidas plan med terrordåden den 11 september 2001? Kvartal bad terrorforskaren Magnus Norell betrakta händelseförloppet ur terroristernas synvinkel.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Magnus Norell | 10 september 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet
När Usama bin Laden samlade sina närmaste män och rådgivare den tjugotredje dagen i månaden Jumada Al-Thani år 1422 hade han all anledning att vara nöjd. Den fleråriga planering som föregått attackerna i USA dagen innan hade krönts med framgång, även om kaparna i ett av planen hade misslyckats med sitt uppdrag.

Dessutom hade en av både al-Qaidas och hans afghanska värdars besvärligaste fiende dödats i ett annat framgångsrikt attentat bara tre dagar tidigare, tajikledaren Ahmed Shah Massoud – svuren fiende till de rättrogna – hade äntligen eliminerats och öppnat väg för ett totalt talibanskt styre över Khurasan.1

De första rapporterna från USA talade om kaos och bestörtning. Attackerna utförda av 19 modiga män som frivilligt offrat sig för kampen hade lyckats med en total överraskningsattack som överträffade alla förväntningar om ett lyckat anfall på Den Store Satan.

Läs mer Visa mindre