Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Vad händer vid den långa ryskkazakiska gränsen?

Ryska bilar köar för att komma in i Kazakstan. Uppåt 100 000 ryssar har anlänt sedan Putin beordrade mobilisering. Foto: TT

Ryska män anländer i stora mängder till Kazakstan, det stora landet i Centralasien. Kvartal har intervjuat en forskare i internationella relationer om vad som sker.

Av Henrik Höjer | 5 oktober 2022
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Nästan 100 000 ryska män han anlänt över världens längsta landgräns – den ryskkazakiska – de senaste dagarna. De flyr Putins mobilisering och det är oklart vad som ska ske framöver. Kazakstan har liksom Ukraina en komplex relation till Ryssland – här finns många ryskspråkiga och ukrainare. Under 1930-talet iscensatte Kreml en enorm svält i den dåvarande sovjetiska delrepubliken och minst 1,5 miljoner dog. Händelsen är ännu idag är ett öppet sår.

Men vad händer i Kazakstan när så många ryssar anländer på så kort tid?

Kvartal har kontaktat Nygmet Ibadildin som är statsvetare och forskar om internationella relationer vid Kimep university i Almaty i sydöstra Kazakstan.

Hur blir ryssarna bemötta?

I allmänhet blir ryssarna väl mottagna, de får mat och vatten vid ankomsten. Många får tills vidare stanna i biografer, sjukhus eller tomma sommarbostäder. En del ryssar har pengar och hyr bostäder vilket gör att priserna faktiskt stiger. Det ryktas även om att moskéer har öppnats för att ge flyktingarna skydd. Men ingen vet hur länge de kommer stanna. De får stanna 30 dagar utan registrering, och 90 dagar med registrering. Det är de officiella regler som finns.

Hur ser folk mer generellt på det som händer?

Man kan se flera olika typer av reaktioner. Till att börja med: Många är glada att dessa män flyr mobiliseringen och därmed inte kommer att döda fler ukrainare. Men det finns även andra reaktioner. Vissa tror att några eller många av dessa ryssar kan ha kommit för att förbereda en invasion även här. Eller att agenter från den ryska säkerhetstjänsten FSB är inblandade på något vis. Vissa ryssar här i Kazakstan som är lojala till Putin menar att de som kommit är landsförrädare. Det finns till och med de som hävdar att de som kommit inte är ryssar, utan ukrainare som påstår sig vara ryssar.

Många är förstås rädda för kärnvapenkrig.

Personligen tycker jag att flera av dessa reaktioner verkar paranoida eller irrationella. Men det pågår en stor diskussion om hur denna fråga ska hanteras.

kvartal
Nygmet Ibadildin, forskare i internationella relationer i Almaty i Kazakstan.

Vad tänker man mer om det som pågår?

Många är förstås rädda för kärnvapenkrig. Men många hoppas att Putin bluffar och att resten av världen, USA och Kina, kan avskräcka honom från detta.

Det finns många ryssar eller rysktalande i Kazakstan. Vad tänker de om det som pågår?

De är splittrade. Det finns en grupp som stödjer Putin och kriget. Och så finns det de som är emot kriget, ofta handlar det om den yngre generationen. Dessa ser sig ofta som kazakiska ryssar som skiljer sig från ryssarna i Ryssland på flera kulturella sätt. Sedan finns det många ukrainare här, men många av dem är faktiskt russifierade. Även bland dem finns många som stödjer Ukraina. Så det är rätt sammansatt.

Vilka andra reaktioner har du noterat i Kazakstan?

När kriget bröt ut var det många som samlade in mat och medicin och skickade till Ukraina. Detta sker fortfarande. Jag gissar att hjälpen uppgått till flera miljoner dollar.

Hur ser den officiella hållningen ut i Kazakstan?

President Kassym-Jomart Tokajev har kallat konflikten ett ”krig”, inte en ”speciell militär operation”, som är Kremls officiella benämning. Han har även träffat Putin och sagt att Kazakstan inte erkänner utbrytarrepublikerna. Vi respekterar alltså internationella konventioner. Även vår utrikesminister har bekräftat detta. Myndigheterna har även sagt att vi ska ta hand om de ryska flyktingarna.

Enligt kazakisk lag är det förbjudet att delta i andra länders krig, det är att vara en legosoldat. Men likafullt strider både ryssar från Kazakstan och etniska kazaker på båda sidorna i kriget. En rätt känd person härifrån slåss på Ukrainas sida och han har ansökt om ukrainskt medborgarskap. Han är rätt känd på sociala medier som @jazzmorpeh, men hans konto stängs ofta ned.

Vad kommer att hända på sikt, tror du?

Det beror på vad som sker i Ukraina. Sker ett regimskifte till det bättre i Moskva kommer nog flyktingarna få amnesti och vilja återvända. En del ser nog Kazakstan som ett transitland, varför de kommer fortsätta att söka sig någon annanstans.

Men nu sker i stället en förlust, och den underminerar ju stabiliteten i Ryssland.

Men vi har en postkolonial situation här, vilket medför att många är berörda av situationen med de ryska flyktingarna. Det finns både humanism och förbittring kring denna fråga.

Och vad kommer ske med Ryssland?

De har en gång i tiden koloniserat Kazakstan, även om vi nu är självständiga. Och delar av dagens Ryssland har koloniserats. Kanske sker ett uppror ute i regionerna tillsammans med delar av eliten i Moskva. Men det finns så många olika folkgrupper så de har nog svårt att enas. Sedan vet vi att FSB är mäktiga och har infiltrerar många miljöer. Många unga män av ickerysk etnicitet kastas dessutom in i kriget i Ukraina. Men vi ser även att delar av den ryska eliten förbereder sig på en desintegration av landet.

Kanske var kriget mot Ukraina tänkt som ett försök att hindra en kollaps av dagens ryska imperium. Men nu sker i stället en förlust, och den underminerar ju stabiliteten i Ryssland. Vi ska nog inte utesluta någon form av palatskupp. Men det ser överlag mörkt ut. En kollaps kan ske snabbt eller långsamt.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.