Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Krönika |

Vad f-n får vi egentligen för pengarna till WHO?

Världshälsoorganisationen WHO anklagas för att gå i ledband åt Kinas kommunistparti. Men fram till i år har Sverige skänkt mer till FN-organets programbudget än Kina. Till och med det extremt FN-vänliga Sverige vill granska organisationens agerande under pandemin, och röster höjs för att göra organisationen medveten om vilka som betalar kalaset.

Av Ola Wong | 10 maj 2020
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
ProfilLästid 11 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Att den ekonomiska superjätten Kina har ökat sitt inflytande över internationella organ som WHO verkar i utgångsläget bara logiskt. Men när man tittar på finansieringen blir frågan mer förbryllande.  Enligt WHO:s egen redovisning står Sverige för hela 0, 71 procent av frivilliga bidrag till organisationens programbudget för åren 2018/19. Landet med snabbtåg som svenskar bara kan drömma om ger som jämförelse 0,11 procent.

WHO:s intäkter kommer till 80 procent från frivilliga bidrag från stater och privata källor. Resten är från den obligatoriska medlemsavgiften som räknas ut baserat på landets befolkning och ekonomi. Kina betalar sin medlemsavgift men har varit betydligt njuggare när det gäller frivilliga bidrag.

År 2018 var Bill & Melinda Gates Foundation den näst största bidragsgivaren till programbudgeten medan Sverige hamnade på tolfte plats, enligt en sammanställning gjord av World Economic Forum. Kina kom på 16:e plats, efter Norge och Rotary International.

Läs mer Visa mindre