Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

Utan förståelse för klanen, ingen integration

Foto: shalamov / Mostphotos
Av Per Brinkemo | 29 mars 2016
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 15 minSkärmläsarvänlig
I korthet
  • Svenska forskare, politiker och journalister är okunniga om klansamhället som fenomen.
  • Skandinavien är den del av världen där befolkningarna har högst tillit till staten.
  • Tiotusentals immigranter kommer till Sverige från stater som saknar legitimitet. Hos många finns en djup misstro mot det offentliga.
  • Diskussionen om integration kräver större medvetenhet om kulturella skillnader i synen på demokrati och statens roll.
Klansamhällen har plattare hierarkier än stater och är demokratiska på gränsen till anarki. Västvärlden förstår inte detta och missbedömer därför ständigt händelser i länder där klanstrukturer råder, vilket de svenska reaktionerna på den arabiska våren visat. Hur ska människor som är vana att förlita sig på klanen för rättskipning få tillit till det svenska samhället, frågar Per Brinkemo.

Den arabiska våren blev vinter. Vad var det egentligen som hände? Skeenden i Nordafrika och Mellanöstern kom att användas som slagträn i den svenska inrikespolitiska debatten. Men vad visste svenskarna om vad som faktiskt pågick? Var demonstrationerna mot sittande regimer uttryck för längtan efter demokrati, eller fanns det andra krafter bakom upproret?

En bisarr intervju

Den kända svenska tv-journalisten Stina Dabrowskis ben skakade av rädsla. Hon fruktade att den ökände härskaren mitt emot henne när som helst skulle ge order åt sitt beväpnade livgarde att gripa henne. Hon undrade hela tiden om mannen var galen eller ”bara” drogad. Det är inte konstigt att hon tänkte så. Hennes intervjuobjekt hade rykte om sig att vara

Läs mer Visa mindre