Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Klimatforskarens råd till generation Greta

Klimatforskaren och meterologen Lennart Bengtsson råder dagens unga att gå i skolan och skaffa en ordentlig utbildning, inte minst i naturvetenskaper som fysik. Foto: Hanna Franzén/TT och Karneval förlag.

När jag var ung var koldioxiden ett icke-problem, berättar klimatforskaren och meteorologen Lennart Bengtsson här för en ung släkting. Han förklarar hur väder och klimat hänger ihop. Och menar att växthusgaserna är ett på alla sätt lösbart problem.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Lennart Bengtsson | 25 augusti 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 14 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Klimat och väder har varit på mångas läppar denna sommar. I medierna visas bilder från skyfall och översvämningar i en strid ström. Många unga engagerar sig för miljön:

Är det människans fel om solen skulle slockna, undrar en ung 13-årig släkting. I skolan sa fröken igår av vi redan håller på att förstöra klimatet för att vi smutsar ner allt med växthusgaserna från bilar och annat och snart blir det ingen snö längre till vintern.

Nej, svarar jag, solen har lyst i flera miljarder år och kommer att fortsätta med detta minst lika länge till och människan kan inte göra något åt saken. Det ska vi vara tacksamma för. Utan solen kan varken människan eller naturen klara sig. Även klimatet sköter sig ganska bra på egen hand. Men den uppvärmning på cirka 1 °C som vi har haft sedan 1950 kommer säkert att fortsätta ett bra tag till.1

 

Foto: Annie Spratt/Unsplash.

 

För att frodas behöver växterna koldioxiden, som människor och djur andas ut. Blir halten för låg kommer växterna inte att klara sig. För 60 miljoner år sedan fanns det mycket mer koldioxid än nu men sedan har det minskat steg för steg. Under den senaste istiden var det så litet att växterna bildligt talat kippade efter andan. Sedan blev det varmare och haven började släppa ut en del koldioxid och växtligheten tog fart igen. Jordens växtlighet tycks inte heller ha något emot den ökning som vi hittills bidragit med.

Läs mer Visa mindre