Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Samhälle |

Kriget i Ukraina lika blodigt som det syriska inbördeskriget

Begravning av en ukrainsk soldat i november 2022. Foto: SOPA Images /TT

Vid Uppsala universitet finns världens största globala databas över hur många som dör i krig, konflikter och folkmord. Vad gäller kriget i Ukraina saknas än så länge grund för påståenden om världskrig.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Henrik Höjer | 15 november 2022
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
Profil Inlästa texterLästid 5 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Hittills i år beräknas runt 58 000 människor ha dödats i Ukrainakriget. Siffran inbegriper både militärer och civila, ryssar och ukrainare. Detta är dock en grov skattning mitt i ett pågående krig. Det berättar Therese Pettersson som är forskningssamordnare vid Uppsala Conflict Data Program (UCDP) vid Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet. De samlar in data över all världens väpnade konflikter.

Therese Pettersson betonar de stora osäkerheterna i deras siffror i nuläget – ofta får de revideras i framtiden när nya data dyker upp – och berättar att de använder tre nivåer av beräkningar: högsta, lägsta och bästa estimat: Vad gäller kriget i Ukraina är siffrorna i nuläget hittills som högst 133 000 döda, som lägst 47 500 döda och som troligast 58 000 döda.

– Det är dock oerhört svårt att veta vad som skett i exempelvis städer som Mariupol, påpekar Therese Pettersson. När Ukraina återtar kontrollen av territorier så får vi också ny information om vad som skett på dessa platser – det dyker upp massgravar och berättelser om övergrepp. Så all data är preliminär, det måste betonas.

Läs mer Visa mindre