Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Samhälle |

UG:s nedtystade visselblåsare

Form och design: Ducktape

När Uppdrag granskning ska undersöka Ericssons smutsiga affärer i Irak bestämmer sig stjärnjournalisten Fredrik Laurin för att till varje pris sätta dit bolagets ledning för medhjälp till brott mot mänskligheten – med bristfälliga bevis och en kompis som får agera expert och regisseras till att säga det som journalisten vill höra.

Visselblåsaren Per Agermans skildring inifrån redaktionen visar hur tunnelseende och en kantrad arbetsprocess låg bakom det hyllade SVT-programmet Ericsson och IS. Och när larmet når redaktionsledningen väljer den att tysta ner det.

Av Per Agerman | 27 april 2023
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 42 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Bonniers konsthall, Torsgatan 19 – november 2022

Jag är åter nominerad till Sveriges mest prestigefyllda journalistpris. Något som många kollegor drömmer om ett helt liv utan att få chansen. Briljanta reportrar, legendariska redaktörer och allsköns medieadel är samlade för att hylla landets bästa journalister. Men den här gången är jag inte där. Jag har på förhand meddelat juryn att jag inte kommer närvara och heller inte kommer ta emot ett eventuellt pris. Jag har också berättat varför i ett utförligt brev till jurymedlemmarna, något som aldrig tidigare har hänt enligt juryns ordförande Jonas Bonnier.

Men detta är det inget som det talas högt om på prisgalan. Bara ett fåtal av gästerna känner till brevet. Bland dessa finns mina tidigare kollegor på Uppdrag granskning som också är nominerade. Tillsammans har vi varit med och gjort programmet Ericsson och IS. På ytan ett nytt viktigt avslöjande i raden av tunga bolagsgranskningar från landets bästa grävande redaktion. Vem minns inte Telias affärer i Uzbekistan, Swedbanks misstänkta penningtvätt och den gigantiska Panama-läckan?

Läs mer Visa mindre