Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Tysklands dilemma i kampen mot vaccinmotstånd

Två sjuksköterskor i München hösten 2020. Personerna på bilden har inget att göra med motstånd mot vaccinering. Foto: Pontus Lundahl/TT

När vaccinering mot corona nu drar igång uppdagas att intresset för att vaccinera sig på vissa håll är svalare än man trott. När vårdpersonal tillfrågades visade det sig att hälften var antingen osäkra eller inte ville vaccinera sig. I Tyskland diskuteras nu vaccineringsplikt.

Av Philip Franzén | 25 januari 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Efter att den tyska debatten länge handlat om vilka åtgärder som bör vidtas för att bromsa smittspridningen, har fokus nu flyttats till hur massvaccinationen av befolkningen ska genomföras. Bayerns regeringschef Markus Söder (CSU), som under pandemin blivit populär för att ha förespråkat hårda åtgärder, uppmanar nu Tysklands etiska råd att utvärdera en vaccinationsplikt för vissa grupper.

Motstånd bland vårdpersonal

Bakgrunden är en undersökning som visar att vårdpersonalens intresse för att vaccinera sig är svalt. I en enkätundersökning från första halvan av december svarade endast hälften av den tillfrågade vårdpersonalen att de säkert tänker vaccinera sig mot sars-cov-2. 28% sade sig vara osäkra och 22% svarade att de inte ville vaccinera sig.1 Markus Söder oroar sig nu för att det skulle komplicera Tysklands vaccinationsstrategi, och framhåller att det på vård- och äldreboenden i slutänden är en fråga om liv och död.2

Under 2019 registrerades fler än 500 fall av [mässlingen]. Detta fick till följd att en vaccinationsplikt för mässlingen infördes i mars 2020.

Vaccinmots

Läs mer Visa mindre