Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Tyskland åter delat land – hela gamla öst röstade på AFD

Det tyska resultatet i EU-valet. Ljusblått representerar AFD, de grå nyanserna är kristdemokratiska CDU/CSU. Karta: Wikipedia

Efter EU-valet är Tyskland åter en delad nation. I tidigare Västtyskland dominerar kristdemokratiska CDU, medan nästan hela det forna DDR röstade på AfD.

Av Göran Fröjdh | 12 juni 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Om man bortser från Tysklands storstäder, där främst Berlin, Hamburg och Köln lyser gröna, ser den tyska kartan efter valet ungefär ut som före 1989, då en mur delade landet i öst och väst.

Men till skillnad från då är det inte socialisterna som är den drivande kraften i öst – utan ytterhögerns AfD som blev största parti i nästan hela det gamla DDR, med undantag av Berlin/Potsdam och städerna Erfurt, Jena och Weimar. Bara i Berlin och Potsdam kom De gröna på en förstaplats.

I det gamla Västtyskland dominerar däremot CDU och dess bayerska systerparti CSU.

 

Det tyska resultatet i EU-valet. Ljusblått representerar AfD, de grå nyanserna är kristdemokratiska CDU/CSU. Illustration: Wikipedia

Splittringen oroar de etablerade partierna. Förbundslandet Thüringens regeringschef Bodo Ramelow (Linke) har varnat för en växande klyfta mellan öst- och västtyskar.

– I sociala nätverk efter EU-valet läser jag nu inlägg som ”Var är östtyskarnas tacksamhet?” Det är inget vi behöver just nu, säger Ramelow i en intervju med tyska Spiegel.1

– Den känslomässiga enheten är på väg att kollapsa. Och det faktum att östtyskarna förväntas vara tacksamma [för återföreningen] underblåser denna negativa spiral, fortsätter han.

Thüringen, som ligger i det gamla öst, håller delstatsval den 1 september. Med tanke på utgångsläget ser det dystert ut för den sittande regeringen.

– Utgångsläget är svårt. Men delstatsval är personalval – och alla personalval slutade inte bra för AfD, säger Bodo Ramelow.

Hendrik Wüst, CDU:s ministerpresident i Nordrhein-Westfalen, vill se ett ökat kulturellt utbyte mellan öst och väst som en lösning på splittringen.

– Det är hög tid för ett nytt återföreningsfördrag 2.0, som för samman människor och ökar förtroendet och sammanhållningen mellan öst och väst, säger Wüst.

Konkret kan det handla om ett slags vänortsutbyte mellan öst och väst, säger CDU-politikern som har en känsla av att många invånare från Nordrhein-Westfalen aldrig besökt de inte längre särskilt nya förbundsländerna i öst.

–Vissa känner till Mallorca bättre än Sachsen eller Thüringen. Det gör det desto viktigare att försöka föra människor samman igen, säger han.

De grönas katastrofval blir ännu tydligare bland de unga väljarna, där partiet förlitat sig på ”generation Gretas” brinnande miljöintresse – den styrande koalitionen sänkte till och med rösträttsåldern till 16 år före EU-valet. Efter valet visade det sig dock att landets 16-24-åringar gått åt höger – 17 procent av åldersgruppen röstade för CDU, lika många på AfD och bara 10 procent på De gröna. Totalt slutade De gröna på 11,9 procent ner från 20,5 procent i förra EU-valet, enligt tyska tv-kanalen ZDF.2

– Konsekvenserna av klimatkrisen har inte längre potentialen att mobilisera människor för de gröna, konstaterade Anton Hofreiter, ledamot för De gröna i förbundsdagen.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.spiegel.de/politik/deutschland/europawahl-bodo-ramelow-warnt-vor-spaltung-zwischen-ost-und-westdeutschen-a-2fc7e091-60fe-4590-babe-508a495b37d9

2. https://www.zdf.de/nachrichten/politik/deutschland/gruene-europawahl-junge-waehler-wahlkampf-100.html

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.