Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Tokyo-OS är en humanitär konflikt

Japans flagga och OS-flaggan framför de tomma läktarna på OS-stadion i Tokyo. Foto: TASS / TT

När OS-facklan tänds under en brinnande pandemi kan man fråga sig vart mänskligheten är på väg – och var Japan befinner sig på den humanistiska skalan. Årsdagen för atombomben över Hiroshima, idag den 6 augusti, ger upphov till ytterligare reflektioner. Yonas Karlsson skriver från Tokyo om ett udda OS som tänjer på flera gränser.

Av Yonas  Karlsson | 6 augusti 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd KvartalLästid 13 minSkärmläsarvänlig
I korthet
  • Japan vill vara en humanitär förebild för världen, men OS innebär ett stort problem för det.
  • Efter andra världskrigets slut har Japan gradvis byggt upp sig som en förebild.
  • Detta reflekteras i teknik och ekonomi, där det humanistiska döljer sig i bakgrunden.
  • Pandemin avslöjar tekniska brister och OS konflikterar med den ekonomiska politiken.
  • Humanitärt innebär det en konflikt mellan globala intressen och det japanska folkets intressen.
Hur ska man egentligen tolka det faktum att en EM-final i fotboll kan få spelas inför fullsatta läktare på Wembley men att damernas OS-final i fotboll spelas helt utan publik? Är det främst en fråga om vaccinering? Japan är bland de sämre vad gäller vaccinering bland rika länder i världen (snart har dock en tredjedel av befolkningen blivit fullt vaccinerade, vilket är mer än vad många europeiska länder hade när fotbolls-EM inleddes). Och konsekvent är Japan inte. Smittspridningen nådde i veckan nya rekordnivåer i Tokyo med omnejd, men redan på måndag kan man gå på fotboll igen – i Yokohama där fotbollsfinalen spelas. Fast då är det inte OS utan den inhemska ligan.

Helt uppenbart rör det sig mer om kultur och politik, och vad man som land vill signalera till sitt folk och till sin omvärld. Japan har gott om historiska bördor, det man en gång har genomlevt och således inte vill uppleva igen. Årsdagen för atombomben över Hiroshima är idag, den 6 augusti, medan årsdagen för atombomben över Nagasaki är på måndag, den 9 augusti. Två nationella trauman som representerar vad Japan borde vittna om under en humanitär katastrof som en pandemi – både gentemot världen men också gentemot sig självt. I stället arrangerar man ett OS som både japanska och internationella virologer och epidemiologer har dömt ut som en potentiell katastrof.

Läs mer Visa mindre