Charlie Hebdos krönikör Laurent Sourisseau uttryckte sin glädje över att tidningen fortfarande finns kvar, trots terroristernas avsikt att tysta den.
– Vi är fortfarande här, tio år senare, och de två terroristerna som kom ut från lokalerna och skrek att de dödade Charlie Hebdo, då sa vi att de inte dödade Charlie Hebdo. Charlie Hebdo är fortfarande här. Vi utövar vår frihet, sade Sourisseau i fransk radio.
Minnet av attacken har fortsatt att prägla debatten om yttrandefrihet i Frankrike. Journalisten Emma-Kate Symons, baserad i Paris, påpekar i samband med årsdagen att 76 procent av fransmännen stödjer yttrandefriheten och rätten att skapa karikatyrer.
– I debatten missbrukas ordet islamofobi, säger Emma-Kate Symons. Hon nämner också att debatten om islamofobi har intensifierats, där delar av den franska vänstern anklagar kritik mot islamistisk fundamentalism för att vara islamofobisk.
Trots att stödet för yttrandefrihet har stärkts sedan attacken finns det idag en viss försiktighet bland etablerade tidningar i Frankrike, menar Symons.
– Är Charlie Hebdo lika djärv och satiriskt skarp idag som den en gång var? Det är inte riktigt som det var före attacken, och det finns en viss försiktighet, särskilt hos etablerade tidningar i Frankrike, säger hon.
I samband med minnesstunden ställde sig många frågan: Är vi fortfarande Charlie? En kvällsdebatt arrangerad av tv-kanalen France 2 syftade till att besvara denna fråga och belysa tidningens och yttrandefrihetens status i dagens samhälle. Emma-Kate Symons tillägger att tidningens själ och grundhållning är under attack, men undersökningar visar att ”Je suis Charlie” fortfarande gäller för många fransmän.
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt