Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Tiktok: Är Kinas världsledande videoapp ett globalt säkerhetshot?

Den kinesiska sociala medieappen Tiktok har blivit arena för ett globalt maktspel. Samtidigt vill kinesiska telekomjättar delta i Sveriges 5G-utbyggnad. Vilka är säkerhetsriskerna – för oss och för världen? Foto: Valera Golovniov/TT

När Kina med dansvideo-appen Tiktok övertrumfar Silicon Valley inom sociala medier har många länder höjt ett varningens finger. Parallellt försöker de kinesiska telekombolagen Huawei och ZTE ta sig in på den svenska 5G-marknaden. Anti-korruptionsexperten och Kinakännaren Louise Brown blickar på ett trendande säkerhetshot på svenska breddgrader.

Av Louise Brown | 3 december 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 9 min Skärmläsarvänlig
I korthet

• Den kinesiska video-appen Tiktok har blivit centrum för en ny debatt om Kina som säkerhetshot.

• Tiktok ägs av den Peking-baserade IT-jätten Bytedance som har ambitionen att skapa världens ledande innehållsplattform.

• Enskilda bolag inom strategiska sektorer som telekomjättar och sociala medier anklagas för att gå den kinesiska statens ärenden.

• Aggressiv handelspolitisk retorik mellan USA och Folkrepubliken Kina har lett till ett skyttegravskrig om digitala säkerhetshot.

• Även i Sverige förs debatten, där kinesiska Huawei och ZTE har förbjudits att leverera mobilnät till Sveriges 5G-nät – vilket har överklagats.

• Debatten handlar om privatpersoners och främst ungas fokus och exponering för informationsstyrning.

Under kalla kriget på 50-talet var konst och kultur erkända propagandaverktyg. Rysslands internationellt erkända Bolsjojbalett blev en brygga för kulturutbyten. 1956 började USA måna om att vinna post-koloniala staters gunst och skickade Louis Armstrong och andra ”jazzambassadörer” runt jorden. Målet var att upprätta en melodisk övertygelse om USA:s rättmätiga globala ledarskap inom både kultur och demokrati. Ryssland ansågs inte kunna skapa riktig jazz, och de sovjetiska försöken avfärdades av många som dåliga imitationer av de amerikanska originalen. I centrum för kulturfäktningen fanns även en oklarhet gällande definitionen av mänskliga rättigheter och vilken sida som var mest uppriktig i sina motiv. En rysk diktatur eller ett USA med raslagar?

Sedan 2018 har USA:s president Donald Trump drivit ett handelskrig mot Kina och bland annat beslutat att förbjuda ledande kinesiska techbolag som anses utgöra säkerhetshot för USA. Ett av bolagen är Tiktok, en app ägd av Peking-baserade Bytedance, där användare bland annat laddar upp egna karaktäristiska humorsketcher, matvideor och kanske allra främst dansvideor (med visuella koder och rörelser som blivit kännetecknande för appen), samt bjuder in och utmanar andra att anamma samma uttryck. Utmaningarna, ”Tiktok Challenges”, har verkligen blivit en utmaning, både konkurrens- och säkerhetspolitiskt. Många andra länder går samma väg. Indien har ett nationellt förbud mot Tiktok, likaså det australiska försvarsministeriet.

Appen som formar våra värderingar

Tiktok riktar sig främst till ungdomar mellan 16 och 24 år. Antalet användare har ökat från 11 miljoner till drygt 690 miljoner i 200 länder, och det är nu världens mest nedladdade app. Dess karaktäristiska dansvideor och audiovisuella koder har kommit att prägla alla stora västerländska sociala-medieplattformar och fött fram sina egna influerare som drar in mångmiljonbelopp i dollar. Tiktok har blivit en maktspelare på nätet i klass med de amerikanska tungviktarna från Silicon Valley.

Läs mer Visa mindre

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.