Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Tidningen som bryter mot sin egen värdegrund

Tomas Oneborg/SvD/TT
Av Marianne  Stidsen | 23 juni 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 14 minSkärmläsarvänlig
I korthet

/ Att Akademien åter är funktionsduglig innebär inte att krisens lösning var den rätta. Akademien har i flera avseenden mist sin självständiga ställning.

/ SvD:s värdegrund säger att tidningen ska stå upp mot totalitära idéströmningar. Istället har man alltför ofta hemfallit åt ensidig radikalfeministisk kampanjjournalistik.

/ Tidningens kulturchef Lisa Irenius har enligt Stidsen på sistone överträffat alla andra mediechefer i Sverige i bashingen av Katarina Frostenson och Horace Engdahl.

/ Irenius hårda recension av Horace Engdahls senaste bok visar att hon inte förstår att hon själv är en part i målet i metoo. Tidningen verkar oförmögen att reflektera över sitt missbruk av sin maktposition, trots att det redan lett till fällningar i pressens opinionsnämnd.

/ Bokmässan i Göteborg har valt bort metoo-kritiska röster på de egna scenerna i år. Kulturetablissemanget i Sverige verkar vara ytterst uppmärksamt på faran från högerpopulismen, men blind för den lika extrema vänsterpopulismen och radikalfeminismen.

/ Metoo handlade inte om jämställdhet utan om särrättigheter och var en maktkamp, med svenska medier som hejarklack.

 

Svenska medier som Svenska Dagbladet har med sitt agerande under metoo på ett bedrövligt sätt svikit sitt uppdrag att värna humanistiska ideal mot totalitära idéströmningar, skriver ledamoten av Det Danske Akademi Marianne Stidsen, som nu är aktuell med boken ”Den nordiske metoo-revolutionen.” Stidsen anser att fallet med Svenska Akademien visar hur tidningens kulturredaktion har hemfallit åt feministisk kampanjjournalistik.

Som utomstående (dansk) iakttagare och kommentator av metoo-debatten i Sverige har jag blivit häpen över flera saker.

Först och främst har jag häpnat över att den del av pressen som säger sig stå för en ”humanistisk grundsyn” och som vill ”aktivt försvara individens integritet och okränkbarhet” relativt okritiskt har glidit med på den här vågen, som under 2018 utvecklade sig till en renodlad revolution vars motstycke inte har skådats sedan 1968.

Krisen i Svenska Akademien

Debatten började ta fart hösten 2017, och redan den 16 november kunde man i den danska fackföreningstidningen Journalisten läsa en artikel om en lång rad svenska kulturpersonligheter, mest män, som då had

Läs mer Visa mindre