Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Thomas Gomart: Ryssland och det totala kriget

Ukrainsk kvinna tränar inför strid, vintern 2022. FOTO: Mehdi Chebil /TT

Kriget i Ukraina liksom Putins hot om att använda kärnvapen syftar till att tillintetgöra ukrainarna och skrämma väst. Det rubbar styrkebalansen i hela Eurasien. Historikern och Rysslandsexperten Thomas Gomart intervjuas av franske journalisten Marc Semo.

Texten publicerades ursprungligen den 2 mars 2022 i Le Monde.

Av Marc Semo | 4 mars 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Stöd KvartalLästid 9 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Chefen för IFRI (Institut français des relations internationales), Institutet för internationella relationer, historikern Thomas Gomart (aktuell med boken Guerres invisibles, 2021) analyserar Vladimir Putins strategi och dess återverkningar på den globala jämvikten.

Är invasionen av Ukraina ett ”totalt krig” som skiljer sig från andra konflikter som skakat Europa sedan det kalla krigets slut?

– Rent militärt syftar den till att skapa ”chock och fruktan”. Den är en vändpunkt med tanke på de militära medel som satts in och på hur den sköts politiskt. Ryssland, som är permanent medlem i FN:s säkerhetsråd, första rangens rymd- och kärnvapenmakt, angriper nu hela Ukraina, åtta år efter att ha annekterat Krim och destabiliserat Donbass. Sedan 2014 för Ryssland framför allt osynliga krig, det vill säga krig på en lägre nivå än väpnad konflikt, med indirekta medel. Det som karaktäriserar den ryska krigföringen från och med nu är hybridkrig: cyberattacker, desinformation, specialoperationer, militära påtryckningar – samtidigt som man låtsas föra diplomatiska samtal – och invasion på marken i stor skala av grannlandet Ukraina.

Vladimir Putin hotar alla länder som kommer i hans väg med ”konsekvenser som de aldrig tidigare har skådat i sin historia”. Genom detta sänder den ryske presidenten ett direkt hot om att använda kärnvapen, men hintar också om hot mot rymden och på haven.

Läs mer Visa mindre