Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Teslas aktieägare uppmanas nobba Musks gigantlön

Elon Musk inviger Teslas tyska fabrik i Grünheide utanför Berlin 2022. Foto: Patrick Pleul/AP

En finansiell rådgivningsfirma råder Teslas aktieägare att rösta nej till att betala hundratals miljarder i kompensation till grundaren och vd:n Elon Musk.

Av Göran Fröjdh | 27 maj 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 1 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Rådgivningsfirman Glass Lewis har sammanställt en 71-sidig rapport till bolagets aktieägare inför Teslas bolagsstämma den 13 juni. I rapporten varnas aktieägarna för att rösta igenom det gigantiska löne- och kompensationspaketet till Musk som föreslås av styrelsen.

Paketet som uppgår till 46 miljarder dollar – motsvarande 490 miljarder kronor – riskerar att leda till en utspädning av aktieägarnas befintliga innehav i Tesla, skriver Glass Lewis.

Beslutet skulle innebära att ägandet koncentreras till Elon Musk och ”med stor marginal” göra honom till den största aktieägaren, skriver Wall Street Journal.1

Vid bolagsstämman kommer aktieägarna även att rösta om förslaget att flytta Teslas säte från Delaware till Texas, något som Glass Lewis också avråder från.

Rådgivarens rekommendationer kan komma att påverka aktieägarnas röster, då institutionella placerare ofta vänder sig till Glass Lewis för vägledning.

Elon Musks ersättningspaket godkändes av Teslas aktieägare redan 2018, men ogiltigförklarades av en domstol i Delaware i januari, som hänvisade till att Musk hade ”nära relationer” med styrelseledamöter och att styrelsen därför kan ha varit jävig.

Förra månaden röstade styrelsen återigen för att lägga fram Musks ersättningspaket, som bland annat består av aktieoptioner, för omröstning på bolagsstämman.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.wsj.com/business/autos/tesla-shareholders-advised-to-vote-against-musks-pay-package-d49a1c59?mod=hp_lead_pos6

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.