Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Är universella mänskliga rättigheter nästa spricklinje i politiken?

Nationalister som sätter den egna etniska gruppen främst väcker ofta ilska, skriver artikelförfattaren. På bilden deltar medlemmar av Sionistpartiet i ”flaggornas dans”, en nationalistisk demonstration i Jerusalem 2021. Foto: Nir Alon/TT

Kommer fler nationalstater, likt Storbritannien, i framtiden kräva att själva få avgöra när landets intressen väger tyngre än utlänningars mänskliga rättigheter? Susanna Birgersson ser en spricka mellan internationalister och nationalister som kommer att gå rakt igenom borgerliga och socialdemokratiska partier i Europa.

Av Susanna Birgersson | 28 januari 2022
Susanna Birgersson är frilansjournalist och skriver regelbundet för Kvartal.
ProfilLästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Jag minns hur jag som nybliven ledarskribent skolades in i den liberala, internationalistiska idévärlden. Där och då var det den naturligaste sak i världen att avsluta en text om fördjupat EU-samarbete med orden ”Frågan är om det är bättre att lösa problem tillsammans eller var för sig”. Självfallet var det en retorisk fråga. Den räckte som avslutande argument; självfallet var det alltid bättre att lösa problem tillsammans, och självfallet var det bättre att inordna sig under gemensamma strategier och värderingar än att gå sin egen väg.

Läs mer Visa mindre

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.