Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Samhälle |

Vi slarvade bort försprånget inom telekom

Korea Telecom presenterade 2019, tidigare än planerat, ett supersnabbt 5G-mobilnät. Sydkorea är i dag världsledande inom telekom, skriver Bengt Nordström. Kvinnan på bilden deltog i lanseringen i Sydkorea. Foto: Ahn Young-joon/TT
Av Bengt Nordström | 7 maj 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd KvartalLästid 12 min
I korthet

Sverige, Norden och Europa har i och med 5G tappat ledartröjan till Sydkorea med flera.

Marknadens avreglering och stenhård konkurrens i hela värdekedjan gav svenska framgångar. Liksom att vara först med ny teknik.

Telekomföretagen tjänade stora summor och frekvenstilldelning blev en slags skatt.

Europeiska politiker har haft ett kund-/väljarperspektiv med låga priser på mobila tjänster i fokus.

Hinder för konsolidering gjorde att investeringar i infrastruktur sjönk. Europeiska operatörer har investerat mindre än USA, Japan och Sydkorea de senaste tio åren.

För 5G är det nog för sent. Men vi kan bli ledande på 6G.

Sverige blir förmodligen det sista landet i den industrialiserade världen som lanserar mobilstandarden 5G. På sätt och viss är det inte förvånande, skriver Bengt Nordström, vd för ett analysföretag inom telekom. Vi var ett pionjärland inom telekom fram till sekelskiftet men har successivt tappat det försprånget. Idag har Sydkorea redan ett rikstäckande 5G-nät och USA och Kina är på god väg, medan Sverige lanserar 5G först 2021.

En mobilstandard beskriver hur mobiltelefoner och mobilnät ska kommunicera med varandra, oberoende av vilken operatör eller leverantör man använder.

Läs mer Visa mindre