Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Sveriges kinesiska läxa

Bild: André Wong
Av Ola Wong | 18 juni 2019
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
Profil I korthet Lästid 18 min Skärmläsarvänlig
I korthet

/ Sveriges välstånd bygger på att Sverige legat före teknologiskt och innovativt samt USA:s militära överlägsenhet. Kinas framväxt sätter frågetecken kring de förutsättningarna.

/ Kinas kommunistparti har som mål att bli en global ledare på alla områden – militärt, ekonomiskt, vetenskapligt och kulturellt. Man vill vara självförsörjande vad gäller teknologi, livsmedel, säkerhet och industri.

/ Kinesiska firmor är lika eller mer innovativa än sina europeiska konkurrenter, enligt de svarande i den europeiska handelskammaren i Kinas årliga undersökning.

/ Kina är nu det enskilda land som producerar mest vetenskap inom naturvetenskap och teknologi.

/ Av världens tio mest lönsamma it-bolag är fem amerikanska och fem kinesiska. Inget är europeiskt. Hårt arbete och protektionism har lönat sig.

/ I Kina är det inte längre ”Made in China 2025” som är mest på tapeten. Istället är det ”China standards 2035” som har hamnat i fokus i Kinas tekno-nationalistiska ambitioner, ett mål att dominera arbetet med standardsättning.

/ Cyberspionage medför betydande utmaningar för Sveriges konkurrenskraft på sikt, vilket kan påverka det svenska välståndet som helhet, varnar FOI.

/ Det finns nu en oro för att vi går mot en ny-imperialistisk världsordning, där länder som halkar efter tvingas bli vasallstater åt en tekniksupermakt.

 

Kina har på kort tid blivit en avgörande kraft för kunskapsekonomin medan Sverige tappar i rankning. I en tid då det inte går att skilja politik från teknik, handel och säkerhet borde Kinas historia vara en läxa för Sverige om hur det kan gå för länder som halkar efter skriver Ola Wong, Kinakännare och Kvartals kulturredaktör.

När man talar om Kinas framväxt brukar man mötas av två typer av reaktioner. Den ena illustreras av bilden ovan.

År 2013 var jag i Almedalen med några andra Kinanördar och höll ett heldagsseminarium med rubriken: ”Vakna Sverige, Kina utmanar!” Det gick väl inte att uttrycka tydligare än så, kan man tycka. Men jag kan konstatera att ingen brydde sig den gången. Då hade Volvo redan blivit kinesiskt. Det har varit en surrealistisk känsla att se alla dessa välbetalda strutsar med sina huvuden i sanden under så många år.

Men på senare tid har en annan reaktion blivit vanligare.

Lämmeln

Bara två lägen verkar vara möjli

Läs mer Visa mindre