Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Krönika |

Sverige och den återkommande undfallenheten

ILLUSTRATION: HANS VON CORSWANT

Varför har Sverige varit så undfallande gentemot i tur och ordning nazismen, kommunismen och islamismen? Dessa tre totalitära ideologier har i alla sina kända former alltid kränkt människans värdighet, skriver Kvartals Henrik Höjer.

Av Henrik Höjer | 6 december 2020
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Vi kunde fortfarande se klädtrasor i den leriga marken. Jag trodde först att de var medvetet kvarlämnade – kanske för att ge oss besökare en morbid känsla av autenticitet. Men sedan fick jag veta att kläder, skelettdelar och fragment av kranier varje vecka städades bort från jorden de liksom kröp upp ur. Framför allt efter skyfallen under regnperioden uppdagades allt fler rester av massakrerna – ännu över 40 år efter vidrigheterna.

Min familj och jag besökte alltså ett av många killing fields i Kambodja för knappt ett år sedan, och vi gick sakta runt i hettan i Choeung Ek strax söder om Phnom Penh. Omfattningen av övergreppen var svåra att ta in, liksom det faktum att merparten av offren hade mött döden på de mest vedervärdiga sätt – de mördades med hackor, spadar, yxor, klubbor och bajonetter. Jag blev egendomligt tom på tankar, och kände mig mest som en skamsen besökare från framtiden när jag erinrade mig att vi snart skulle åka tillbaka till vårt fyrstjärniga luftkonditionerade hotell som erbjöd utsökt mat och pool på taket.

Kontrasterna blev hisnande – och fyllde mig med obehag.

Mönster av mördande

Folkmordet i Kambodja, där över 20 procent av landets befolkning mördades under några år på 1970-talet, må vara exceptionellt. Men man kan ändå se det som en del i ett större mönster av totalitärt, ideologiskt förblindat mördande som drabbat delar av mänskligheten under modern tid.

Läs mer Visa mindre