Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

Åldersbedömningarna – en irrfärd

Foto: Frugan / Mostphotos
Av Mattias Haglund | 25 september 2016
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd KvartalLästid 13 minSkärmläsarvänlig
I korthet
  • Rättsmedicinalverket (RMV) presenterade i september ett system för medicinsk åldersbedömning av asylsökande, vilket står i motsättning till Socialstyrelsens tidigare rekommendationer. Inget tyder dock på att debatten ännu är över.
  • RMV rekommenderar en kombination av metoder, varav en (tandröntgen) är väldokumenterad, medan den andra (magnetröntgen av knäled) endast har utvärderats i ett fåtal vetenskapliga studier.
  • Det saknas stöd för att den nya metoden skulle fungera bättre än traditionella metodval. Vad man hittills sett är snarast motsatsen, samtidigt som denna process är dyrare och mer komplicerad.
  • Internationella riktlinjer för medicinsk åldersbedömning tillämpas med framgång på flera håll i Europa, men varken Socialstyrelsen eller RMV tar ställning till dessa expertråd.
  • För närvarande pågår en stor tysk studie av den nya metod som Sverige är på väg att införa. Resultaten presenteras inom kort.
Sverige har länge debatterat frågan om medicinsk åldersbedömning av asylsökande. Nu står vi i begrepp att införa en metod som är både obeprövad och betydligt mer kostsam än alternativen. Inget annat land i världen har gjort samma val. Vad händer om metoden visar sig inte fungera? Det politisk-vetenskapliga rabaldret är svårt att förstå, skriver läkaren Mattias Haglund.

När Rättsmedicinalverket den 9 september presenterade ett system för medicinsk åldersbedömning av asylsökande med osäker ålder, innebar det i praktiken att Socialstyrelsens rekommendationer från den 20 april i år åsidosattes. Men inget tyder på att debatten därmed är avslutad.

Läs mer Visa mindre