Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur

Sverige låter vargen integrera fåren

Fredrik Reinfeldt på halaslakteri år 2008. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Sverige behöver en mer sanningsenlig nationell berättelse där den välintegrerade majoriteten inte osynliggörs, skriver Evin Rubar. Svenska medier och politiker har tillsammans med de främlingsfientliga byggt upp en felaktig bild av hela gruppen invandrare från Mellanöstern och Nordafrika som inte bara religiösa, utan religiösa på de bokstavstroende islamiska organisationernas vis. Dessa organisationer har tilldelats en nyckelroll i integrationen. Fler skulle hjälpas in i gemenskapen med en uppdaterad integrationspolitik, som inte låter vargen vakta fåren, menar Evin Rubar.

Av Evin Rubar | 13 oktober 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Lyssna på texten I korthet Stöd KvartalLästid 16 minSkärmläsarvänlig
I korthet

/ Sveriges bristande integration  beror inte på någon ”mångkulturalistisk”  politik. Målet för integrationspolitiken  har alltid varit att invandrare ska anpassa sig.

/ Men målet att förbereda nyanlända på kulturkrockar,  och tydliggöra villkoren för ett liv i Sverige,  har inte förverkligats.

/ De islamiska organisationerna har under hela 2000-talet behandlats som representanter för en stor ”grupp” invandrare vars majoritet överhuvudtaget inte kallar sig muslimer.

/ Det har både hindrat integration, och bidragit  till en negativ syn på invandrare med ursprung i Mellanöstern  och Nordafrika, menar artikelförfattaren.

/ Argumentet att Sveriges stora invandring lett till främlingsfientlighet kan ifrågasättas. Samma utveckling finns i länder med mycket liten invandring.

”Vad förenar ett folk?”,  frågar sig en av huvudpersonerna, Tyrion Lannister, i slutscenen till HBO:s megasuccé Game of thrones. Hur kan ett land med så många olika folkgrupper som seriens fiktiva nation Westeros förenas?
“Är det arméer? Guld? Eller flaggor? Nej, berättelser. Det finns inget mäktigare än en stark berättelse.”
Sverige har på relativt kort tid förändrats från ett land med en av Europas mest homogena befolkningar till ett mångkulturellt samhälle. Den berättelse vi haft om Folkhemmet, Tredje vägen eller det tysta bondefolket som industrialiserades och slog världen med häpnad passar allt sämre för den nation som Sverige har blivit. Därför tar Kvartal nu initiativ till en serie essäer där skribenterna fått skissa på en ny berättelse om Sverige – en berättelse om vad som kan förena de människor som idag bor inom landets gränser – oavsett om de är födda här eller på andra sidan jorden, om de bor i glesbygd eller storstad, om de är gamla eller unga. Den sjätte essän i serien är skriven av journalisten Evin Rubar.

Vad är den nya berättelsen om Sverige, vad förenar oss? var frågan jag fick i uppdrag att besvara av Kvartal. Nya berättelser om vad som förenar oss brukar efterfrågas i tider när man upplever att det råder splittring. Och jag tänkte börja i den änden, med att försöka undersöka splittringen.

Det polariserade samhället har varit en del av mångas berättelser om Sverige de senaste åren. Ett tidigare sammanhållet Sverige, som nu är splittrat och konfliktfyllt. Stämmer det?

Läs mer Visa mindre