Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Sverige har förblivit envist fritt i pandemin

Njuter av det öppna samhället. Ur Roy Anderssons film ”En duva satt på en gren och funderade över tillvaron”. Foto: Moviestore/REX/TT

”Öppenheten verkar vara helig i Sverige.” Kulturvetaren Katarzyna Tubylewicz spårar orsaken till att Sverige valt bort stränga restriktioner och värnar individens frihet under pandemin.

Svenskarna verkar med stoiskt jämnmod acceptera sanningen att öppenhet har både goda och sämre konsekvenser. Varken mordet på Olof Palme, migrationskrisen eller covid-19 har ändrat på det, menar hon.

 

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Katarzyna  Tubylewicz | 1 december 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Sveriges hantering av corona har blivit ett hett debattämne inte bara här, men världen över. Fördömanden och hyllningar har avlöst varandra beroende på pandemins stadium. Jag är ingen epidemiolog, men som kulturvetare undrar jag varför ett litet land i Norden kan avvika från olika världsnormer på ett så uppseendeväckande sätt. Sverige har sedan länge varit mytomspunnet och lämnar ingen oberörd. Om man inte tittar med beundran på den svenska jämlikheten och den svenska välfärdstaten så reagerar man med fasa på Sveriges migrationspolitik och numera också på Sveriges coronastrategi.

Strategin har visserligen justerats, denna gång av politiker, men även de nya skarpare råden tar hänsyn till medborgarens rätt att leva i en demokrati. Även under pandemitiden.

Svenskar accepterar med jämnmod den självklara sanningen att öppenhet har sina konsekvenser, både goda och mindre tilltalande.

Läs mer Visa mindre