Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Samhälle |

Svenskt stål skyddar krigsförbrytare i Syrien

Turkietstödda syriska rebeller på patrull med stridsfordonet Otokar Cobra. Källa: skärmdump från Anadolou Post https://www.aa.com.tr/
Av Wilhelm  Jaresand | 27 oktober 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Under de senaste ett och ett halvt åren har rebeller som stöds av Turkiet begått krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter i Syrien, skyddade av svenskt pansarstål från SSAB. Veckan efter valet i Turkiet har Sverige godkänt tre leveranser av krigsmateriel till det allt mer auktoritära landet, skriver journalisten Wilhelm Jaresand i en granskning för Kvartal.

Det lät som ihållande åska. Det var den 20 januari 2018 och Sipan Can promenerade på en gata i staden Afrin i norra Syrien när han först hörde det. Mullret kom närmre och närmre, tills det kändes i hela kroppen. Han kunde se stridsflygen cirkla lågt över staden och snart var det inte jetmotorernas muller han kände, utan tryckvågor från bomber.

– Bara ljudet från bomberna hade räckt. Efter ett tag påverkar det dig inte bara psykiskt, utan även fysiskt, säger Sipan Can på en knagglig telefonlinje.

I byn Jindires ett par mil därifrån gick Hassan Ivanian och hans fru de 18 stegen mellan bilen och husporten när den förs

Läs mer Visa mindre