Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Så producerar svenska myndigheter alternativa fakta

Illustration: Hans von Corswant

Ordet alternativa fakta förknippas ofta med Donald Trump. Men i den svenska offentliga sektorn finns det flitiga producenter av just alternativa fakta. En MSB-rapport stämplar till exempel kritik mot Sveriges krishanteringsförmåga som en konspirationsteori och Jämställdhetsmyndigheten menar att kvinnors våld mot män rör sig om mäns våld mot kvinnor, skriver kulturskribenten Lapo Lappin. 

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Lapo Lappin | 18 januari 2022
Lapo Lappin är kulturskribent med bakgrund inom filosofin och medarbetare i Kvartals redaktion.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 11 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Begreppet ”Alternativa fakta” förknippas ofta med Donald Trump. Det syftar på att vi bör ge upp tanken på att det bara finns en objektiv sanning.

I stället borde man välja vad vi håller för sant beroende på vad som gynnar oss.

Denna syn har slagit rot i den svenska offentliga sektorn.
En av myndigheternas kärnuppgifter är att mynta nya begrepp. Syftet med dessa begrepp är inte att ge en rättvis bild av verkligheten, utan att forma ”alternativa” sätt att se på saker, som bättre främjar myndighetens politiska mål.
Exempelvis definierar Jämställdhetsmyndigheten begreppet ”mäns våld mot kvinnor” så att den syftar på all våld i nära relationer, till och med kvinnors våld mot män.
Problemet med denna syn är att det finns inget sätt att avgöra om myndigheterna begrepp är bättre än Trumps. Vad är det som gör deras mål riktigare än någon annans? Det som i slutändan återstår är bara ”alternativa” uppfattningar om vilka begrepp som ska användas.
Någon gång i mitten på sjuttiotalet, någonstans i Nordamerikas vildmarker, kikade en tänkare upp på himlavalvet. Han roade sig med att plocka ut stjärnbilderna i mörkret. Först de som tindrar klarast Orion, Stora och Lilla björnen men också de mer undanskymda: Haren, Vargen…

Men så började en obehaglig misstanke att sjuda inom honom: Hade man inte kunnat dela in stjärnorna enligt andra, lika godtyckliga mönster? 

Läs mer Visa mindre