Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

Djupet

Kvartal går på djupet i några av Sveriges mest brännande samhällsfrågor med hjälp av inbjudna experter.

Djupet

Kvartal går på djupet i några av Sveriges mest brännande samhällsfrågor med hjälp av inbjudna experter.

Djupet31 mars 2024

Svenska journalister – sanningssökare eller aktivister?

Laddar ...
Maktens megafoner med egna agendor, och med beröringsskräck för de mest brännande samhällsfrågorna. Så låter ibland kritiken mot journalister. Hur hanterar vi uppdraget att beskriva verkligheten och söka sanningen? Med Johan Åsard, redaktör och tidigare chef för TV4:s Kalla fakta, Trifa Abdulla, tidigare journalist på Sveriges Radio och Jörgen Huitfeldt, chefredaktör på Kvartal. Programledare: Magnus Thorén.

Fler avsnitt

Djupet25 februari 2024

Ett Ryssland på krigsfot

Laddar ...
Med sanktioner, frusen valutareserv och beslagtagna lyxbåtar ägda av oligarker skulle Ryssland tvingas på knä av Väst. Tillsammans med stödet till Ukraina skulle det göra anfallskriget hopplöst. Två år senare växer den ryska ekonomin, rubeln har inte kraschat och Trump kan vara på väg tillbaka till Vita huset. Med Johan Engvall, Centrum för östeuropastudier och Helge, frivillig soldat och utbildare i Ukraina. Programledare: Magnus Thorén.

Djupet28 januari 2024

Hur många människor tål jorden?

Laddar ...
På mindre än 100 år har världens befolkning ökat från två miljarder till över åtta miljarder människor. Och ökningen fortsätter. Är jorden överbefolkad? Vad går att göra åt det? Och varför anses frågan tabu inom miljörörelsen, trots larm om ökande utsläpp, utfiskade hav och hotade arter? Med Frank Götmark, professor i ekologi och miljövård och Johan Gärdebo, historiker vid Uppsala universitet. Programledare Magnus Thorén.

Djupet31 december 2023

Vad ofrivillig ensamhet gör med oss

Laddar ...
Att känna sig ensam och isolerad mot sin vilja är svårt för oss människor. Att inte ha nära vänner och inte ingå i meningsfulla sammanhang påverkar oss negativt både fysiskt och psykiskt, visar forskning. Hur tar man sig ur ofrivillig ensamhet? Och är verkligen vi svenskar så ensamma som det ofta påstås? Med Lena Dahlberg, professor i socialt arbete och Anna Bennich, psykolog och författare. Programledare: Magnus Thorén.

Djupet26 november 2023

Det gröna stålet i norr – klimatvinst eller ekonomiskt haveri?

Laddar ...
Satsningen på fossilfritt stål beskrivs som en hörnsten i den svenska gröna omställningen. Med hjälp av den ska utsläppen minska, Sverige tjäna pengar och Norrland få nya invånare. Men hur vet industrin att det är rätt grön teknik de satsar på? Och kan kommunerna vara säkra på att miljardlånen kommer betala sig? Med: Annika Wallenskog, SKR, Magnus Henrekson, professor i ekonomi och Niklas Johansson, direktör för klimat och kommunikation på LKAB. Programledare: Magnus Thorén.

Djupet29 oktober 2023

Alienerade föräldrar – växande problem eller skydd för pedofiler?

Laddar ...
Ökad jämställdhet har inneburit mycket positivt för både mammor och pappor de senaste decennierna. Men experter varnar nu för att den också lett till en ökning av såriga vårdnadstvister, och att det är hög tid att börja lära oss mer om begreppet ”föräldraalienation”. Alltså när en vårdnadshavare manipulerar barnet att ta avstånd från och bryta med den andra föräldern, trots att rimliga skäl saknas. Men hur skiljer man föräldraalienation från fall där barnen faktiskt blir utsatta, exempelvis för våld eller sexuella övergrepp? Med Anna Lytsy, journalist och författare och Christina Bergenstein, advokat specialiserad på bland annat familjerätt. Programledare: Magnus Thorén.
Fler avsnitt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.