Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Politik |

Svagt stöd för Kristersson bland L-väljare

Fördel Andersson i statsministerkampen just nu. Foto: TT

Bara 55 procent av Liberalernas väljare vill se Ulf Kristersson som statsminister – och nästan en tredjedel av dem uppger att taktikskäl är viktigt för deras val av parti.

Det visar den första av två stora opinionsmätningar inför riksdagsvalet från Demoskop, som  görs som en del av Kvartals valsatsning Folkviljan.

– Det är tydligt att Liberalerna inte har sina egna väljare bakom sig fullt ut, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

Samtidigt vill mer än åtta av tio centerväljare se Magdalena Andersson som statsminister, medan bara var tjugonde vill se Ulf Kristersson.

Av Redaktionen  | 4 juli 2022
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Härmed inleds Kvartals stora valsatsning Folkviljan, som är ett samarbete med Demoskop, Dagens Arena och Kulturhuset Stadsteatern. I en serie publiceringar och event kommer vi att lägga fokus på väljarna inför höstens riksdagsval, och vi inleder satsningen med att presentera resultatet från en stor opinionsmätning.

Mätningen är en av två extra stora från Demoskop inför valet, där mer än 3 000 svenskar gett sin syn på riksdagspartierna, deras ledare och de viktigaste sakfrågorna.

Utifrån mätningen är det tydligt att Liberalernas väljare fortsatt är splittrade i regeringsfrågan – bara drygt hälften av dessa uppger att de vill se moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister efter valet.

– Liberalerna har haft en utmaning i att välja sida och även om det nu är klart att det är Kristersson som partiet vill ha som statsminister har man inte sina egna väljare bakom sig fullt ut, säger Karin Nelsson på Demoskop.

Läs mer Visa mindre