Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Svagt stöd för Kristersson bland L-väljare

Fördel Andersson i statsministerkampen just nu. Foto: TT

Bara 55 procent av Liberalernas väljare vill se Ulf Kristersson som statsminister – och nästan en tredjedel av dem uppger att taktikskäl är viktigt för deras val av parti.

Det visar den första av två stora opinionsmätningar inför riksdagsvalet från Demoskop, som  görs som en del av Kvartals valsatsning Folkviljan.

– Det är tydligt att Liberalerna inte har sina egna väljare bakom sig fullt ut, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

Samtidigt vill mer än åtta av tio centerväljare se Magdalena Andersson som statsminister, medan bara var tjugonde vill se Ulf Kristersson.

Av Redaktionen  | 4 juli 2022
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Härmed inleds Kvartals stora valsatsning Folkviljan, som är ett samarbete med Demoskop, Dagens Arena och Kulturhuset Stadsteatern. I en serie publiceringar och event kommer vi att lägga fokus på väljarna inför höstens riksdagsval, och vi inleder satsningen med att presentera resultatet från en stor opinionsmätning.

Mätningen är en av två extra stora från Demoskop inför valet, där mer än 3 000 svenskar gett sin syn på riksdagspartierna, deras ledare och de viktigaste sakfrågorna.

Utifrån mätningen är det tydligt att Liberalernas väljare fortsatt är splittrade i regeringsfrågan – bara drygt hälften av dessa uppger att de vill se moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister efter valet.

– Liberalerna har haft en utmaning i att välja sida och även om det nu är klart att det är Kristersson som partiet vill ha som statsminister har man inte sina egna väljare bakom sig fullt ut, säger Karin Nelsson på Demoskop.

Av dem som uppger att de tänker rösta på Liberalerna säger 30 procent att taktik är en viktig beslutsfaktor. Det enda partiet som samlar fler taktikröstare är Miljöpartiet, där motsvarande andel är 33 procent.

– Liberalerna har en historia av att få stödröster framförallt från moderater, nu ser vi att de även kommer från kristdemokrater, säger Karin Nelsson.

Centerväljarna vill ha Andersson

Av Centerpartiets väljare är det hela 82 procent som säger sig vilja se Magdalena Andersson som statsminister även framöver – medan bara 5 procent vill se moderatledaren.

– Det är ju ett fint betyg till Andersson från centerväljarna och bör ge henne möjlighet att säkerställa ett regeringsunderlag. En utmaning kan vara att Lööf inte ger samma besked. Kanske kan informationen användas för att pressa fram ett besked, säger Karin Nelsson.

Centerledaren Annie Lööf har under våren och sommaren hittills inte velat ge några tydliga svar i regeringsfrågan, och samtidigt har partiet kämpat med svikande väljarstöd. Karin Nelsson på Demoskop menar att den nya opinionsmätningen är ett tydligt besked om att de som idag skulle lägga sin röst på Centern vill se Magdalena Andersson som statsminister.

– Det är uppenbart att Annie Lööf kommer att gå mer i takt med sina väljare om hon tar ställning för Andersson, säger Karin Nelsson.

Svagare stöd för Kristersson

Sammantaget är stödet för Ulf Kristersson betydligt sämre bland de borgerliga partierna än vad stödet för Magdalena Andersson är bland den nuvarande regeringens stödpartier.

Enligt Karin Nelsson skulle detta kunna förklaras av två olika faktorer.

– Kristersson är oprövad som statsminister. Jag tror även att SD:s inflytande i regeringsfrågan kan påverka synen på honom som statsminister jämfört med Andersson.

Den nya mätningen visar också att bara tolv procent av väljarna tycker att regeringen gör ett mycket bra jobb.

– Vi har en svag regering med ett bräckligt parlamentariskt underlag och därmed kommer kritiken från flera håll, säger Karin Nelsson. 

Dessa siffror och andra rön från Demoskops stora väljarundersökning inom satsningen Folkviljan kommer att presenteras och analyseras under ett event på måndagen i Almedalsveckan i Visby. Seminariet livesänds också på kvartal.se och inleds kl 12.30.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.