Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Strejkande läkare förlorar läkarlicenser i Sydkorea

AT-läkare i Sydkorea förlorar sin läkarlicens efter protesterna, trots stor läkarbrist. Foto: TT/AP.

Tusentals sydkoreanska läkare strejkar i protest mot regeringens planer på att öka antagningen till läkarutbildningen. Nu kan de få sina läkarlicenser indragna.

Av Louise Lennartsson | 4 mars 2024
Louise Lennartsson är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 1 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

För ungefär två veckor sedan gick 9 000 AT-läkare i Sydkorea ut i strejk. De protesterar mot regeringens planer på att drastiskt öka det årliga intaget av läkarstudenter.

Men strejken har inte setts med blida ögon av landets makthavare, rapporterar Deutsche Welle.1 AT-läkarna beordrades förra veckan att återgå till arbetet, men enligt landets vice hälsominister var det endast 500 som hörsammade regeringens order. Idag börjar därför regeringen att dra in licenserna för de tusentals som fortfarande strejkar. ”Om de bryter mot regeringens order om att återgå till arbetet är en tre månaders avstängning oundviklig”, sade vice hälsominister Park Min-soo

Sjukvårdspersonal som strejkar mot regeringens order får sin licens indragen eller böter eller till och med upp till tre års fängelse i Sydkorea.

Vill öka antagningen

Det är planerna på att öka antagningen till läkarutbildningen med 65 procent – från ungefär 3 000 till cirka 5 000 studenter per år – som har utlöst strejkerna. Sjukvårdspersonal har hävdat att reformen kommer att urholka kvaliteten på den medicinska utbildningen, och att det kommer leda till höjda kostnader och onödiga behandlingar. Kritiker menar däremot att läkarna är mer intresserade av att skydda sina löner och sin status. 

Sydkorea har under lång tid dragits med en stor läkarbrist, vilket Kvartal tidigare har rapporterat om. Medan OECD-länderna i genomsnitt har 3,7 läkare per tusen invånare har Sydkorea bara 2,5 läkare per tusen invånare. Bland utvecklade länder är Sydkorea ett av dem som har lägst antal läkare per invånare. Med en åldrande befolkning väntas situationen ytterligare förvärras.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.dw.com/en/south-korea-moves-to-suspend-striking-doctors-licenses/a-68430567

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.