Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Samhälle |

Strängare straff har föga effekt när det gäller våld i nära relationer

FOTO: Fredrik Sandberg/TT

Män som slår kvinnor är i regel återfallsbrottslingar, skriver forskaren Ardavan Khoshnood. Eftersom brotten begås i stundens hetta är straffens längd sällan avskräckande.

Av Ardavan Khoshnood | 5 januari 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Under april 2021 pågick fem utredningar gällande mord på kvinnor som skett under en tre veckors period. Detta var en prioriterad nyhet för alla medier. Även politiker diskuterade fallen. Sedan la det sig.

Sju månader senare har ytterligare en kvinna mördats. Lördagen den 20 november hittades den kvinna från Malmö som under en tid varit försvunnen. Hon var, som befarat, mördad. Hennes exman sitter sedan en tid häktad för hennes kidnappning och nu även mord. Han har redan erkänt brottet och var med all sannolikhet den som beskrev för polisen var han hade lämnat kroppen.

Inte sällan föregås dödligt våld i nära relationer av tidigare polisanmälningar, vilket är än mer frustrerande.

Våld i nära relationer är dessvärre mycket vanligt. Drygt 25 procent av alla kvinnor och 10 procent av alla män i USA har någon gång under sin livstid varit offer för våld i nära relation. Siffrorna är inte snyggare i Sverige. Nationellt centrum för kvinnofrid rapporterar att ungefär 14 procent av kvinnorna och 5 procent av männen i Sverige har utsatts för våld av någon som de har eller har haft en relation med. Enligt Brottsförebyggande rådet är utsattheten för våld i nära relation under en livstid så hög som 25 procent för kvinnorna och 17 procent för männen i hela den svenska befolkningen.

Läs mer Visa mindre