Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Samhälle |

Storleken har betydelse

Mönstring i Sverige. Tack vare mönstringsdata vet vi mycket om förändringar i längd. Foto: Örjan Björkdahl /TT

Människans storlek är ett grovt mått på hur vi lever och mår. Under många tiotusentals år har människan varit liten och tanig. Nu är vi på väg att bli långa och lite rundlagda. Förändringen av människans storlek de senaste generationerna är en global megatrend. Att vi överlag blir längre är ett bra betyg på världen, eftersom långa människor även lever längre. Men vi blir även tyngre, vilket inte är lika bra eftersom övervikt påverkar hälsan negativt, skriver Kvartals Henrik Höjer som följt forskningen i dessa frågor.

Av Henrik Höjer | 21 augusti 2020
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Vi människor har börjat se annorlunda ut än våra förfäder – vi är längre och väger även mer. Det är relativt välkänt att en kortvuxen befolkning indikerar att dessa personer fått för lite näring under barndom och uppväxt eller att sjukdomar bromsat deras rent fysiska tillväxt.

Medellängden på en större grupp människor kan därför vara en bra indikator på graden av välstånd eller nöd. Det skriver Angus Deaton i sin synnerligen läsvärda bok Den stora flykten. Angus Deaton är professor i ekonomi vid Princetonuniversitetet och fick år 2015 Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne: ”Världens människor lever inte bara längre och blir rikare, deras kroppar blir också längre och starkare, vilket får många goda konsekvenser, möjligen till och med ökar den kognitiva förmågan.”1

Långa människor tjänar i regel mer än korta, det gäller såväl i fattiga jordbrukssamhällen som i rika tjänstesamhällen.

Tidigare menade man att genetiska skillnader var en huvudorsak till skillnader i medellängd mellan olika befolkningar eller grupper av människor. Genetik spelar roll, men levnadsmiljö är också en faktor i sammanhanget, och längden har tydliga kopplingar till utfall i våra liv.

Läs mer Visa mindre