Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter |

Storbritanniens armé i djup kris

Premiärminister Rishi Sunak i brittiska underhuset. Foto: Maria Unger/TT.

Återkommande nedskärningar har gjort Storbritanniens armé till den minsta på över 300 år. Hur står det egentligen till med en av Europas största militära stormakter? 

Av Louise Lennartsson | 30 januari 2024
Louise Lennartsson är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Överbefälhavare Micael Bydén fick både ris och ros efter sitt uttalande om att Sverige behöver förbereda sig mentalt inför möjligheten att hamna i krig. Men han är inte ensam bland sina internationella kollegor om att låta just så. 

I Storbritannien meddelade arméchefen Sir Patrick Sanders i förra veckan att den brittiska allmänheten måste vara beredd på att ta till vapen i ett krig mot Ryssland, eftersom landets professionella militär är alldeles för liten. 

Sverige lyftes fram som ett exempel, eftersom vårt land just återinfört allmän värnplikt, skriver The Guardian.1

Men uttalandet tog inte emot väl på Downing Street 10. I stället gick Rishi Sunaks stab i polemik med arméchefen och kallade uttalandet för ”hypotetiska scenarier” som ”inte var till någon hjälp”.

Konflikt mellan konservativa Tories och militären

Det är inte första gången som en konflikt blossar upp mellan den konservativa regeringen och militären kring Storbritanniens allt mer utarmade armé. Återkommande nedskärningar har gjort att arméns storlek har halverats de senaste 30 åren och idag är den minsta på över 300 år. 

Nedskärningarna har flera gånger fått arméchefen att ta till orda.

I samband med Rysslands invasion av Ukraina framhöll han exempelvis att Storbritannien led sådan brist på ammunition att gåvor till Ukraina skulle försvaga Storbritannien.

Den brittiska armén lider nu av en akut rekryteringskris, ett undermåligt upphandlingssystem och en underfinansierad materielplan. Läget är så illa att amerikanska generaler och andra allierade öppet har ifrågasatt om Storbritanniens armé ens kan betraktas som en väpnad styrka på toppnivå, skriver The Economist.2 

Satsar stora summor på försvar

Trots problemen har Storbritannien den största försvarsbudgeten i Europa. Till skillnad från sina Natoallierade Frankrike och Tyskland har Storbritanniens finansiering till militären aldrig har sjunkit under Natos 2-procentsmål. 

Men förutom att läcka i misslyckade upphandlingsprojekt, tycks pengarna i hög grad gå till Storbritanniens kärnvapenavskräckningsprogram. Om man bortser från detta spenderar Storbritannien endast 1,75 procent av BNP på försvaret, skriver The Economist. Det är mindre än Frankrike på 1,9 procent, men däremot mer än Tyskland och Sverige som lägger 1,4 respektive 1,3 procent av BNP på det militära försvaret.3

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.theguardian.com/uk-news/2024/jan/24/army-chief-says-people-of-uk-are-prewar-generation-who-must-be-ready-to-fight-russia
  2. https://www.economist.com/britain/2024/01/29/britains-armed-forces-are-stretched-perilously-thin
  3. https://data.worldbank.org/indicator/MS.MIL.XPND.GD.ZS?locations=SE

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.