Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Kultur |

Spring Uje spring är årets fegaste film

Uje Brandelius har skrivit manus till den självbiografiska filmen, där Uje och hans familj spelar sig själva. FOTO: TriArt Film

Efter att ha levt i ett decennium med Parkinsons, var det för mig glädjande att Guldbaggegalans jury hyllade en film om något så ouppmärksammat som min kroniska sjukdom. Henrik Schyfferts film Spring Uje spring vann Bästa film, Bästa manus och Bästa manliga huvudroll. Amatörskådespelaren Uje Brandelius bedrift ansågs alltså bättre än Rolf Lassgårds krävande rolltolkning av en transperson. Att Lassgård snuvades på den baggen fick Brandelius själv att teatraliskt be honom om ursäkt vid prisutdelningen. Att även de två andra guldbaggarna var överdrivna har det hittills talats tyst om.

Av Micael Kallin | 5 februari 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Spring Uje spring är en ovanlig film eftersom den är en blandning av fiktion och dokumentär, där huvudpersonerna spelar sig själva. Ovanligt är också valet av regissör, ståuppkomikern och mångsysslaren Henrik Schyffert, en personlig vän till Uje Brandelius – vars liv med sjukdomen Parkinsons är ämnet för filmen. Schyffert är inte direkt känd för finstämda och eftertänksamma samtal kring kroniska sjukdomar och livskriser. Snarare har Schyffert varit den grabbiga killen som skämtar bort eller ironiserar över det som är jobbigt eller tråkigt att prata om. Åtminstone är det så vi har lärt känna den offentliga Schyffert i hans olika roller.

Det var med stor spänning jag såg fram emot att få se resultatet av Schyfferts och Brandelius film, som utöver att ha vunnit Bästa film, Bästa manus och Bästa manliga huvudroll totalt nominerats i hela sex kategorier på årets Guldbaggegala. Oavsett vad man tycker om filmen, är det hedervärt att det i ytlighetens tidevarv görs film om en mycket svår kronisk sjukdom.

Läs mer Visa mindre