Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Spricka mellan öst och väst när ny Natoledare ska väljas

Estlands premiärminister Kaja Kallas anser att det finns en geografisk obalans gällande vem som kan väljas till Natochef. Foto: Mindaugas Kulbis/TT/AP.

Jens Stoltenbergs tid som generalsekreterare för Nato är snart över. Men när hans efterträdare nu ska utses har det uppstått en spricka mellan alliansens västra och östra flank. 

Av Louise Lennartsson | 4 mars 2024
Louise Lennartsson är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Vem kommer att ta över ledarskapet i Nato? Det har spekulerats i frågan efter att det förra året stod klart att Jens Stoltenberg efter nästan ett decennium på posten kommer att avgå. Flera personer har anmält intresse för att ta över, men ett namn som har seglat upp som en favorit är Nederländernas tidigare premiärminister, Mark Rutte.

Mark Rutte har kampanjat för jobbet sedan i november och har redan säkrat stöd från två tredjedelar av Natoländerna. Tunga spelare som Washington, London, Paris och Berlin är några av dem som har godkänt kandidaten, skriver Politico.1

Men alla är inte lika entusiastiska inför holländaren. Några av de länder som tillhör alliansens östra flank, varav flera av dem som gränsar till Ryssland, har intagit en kritisk hållning. ”Vilken moralisk trovärdighet har den här killen?” undrade till exempel Estlands förre president Toomas Hendrik Ilves nyligen och påpekade att Nederländerna under Ruttes 13 år som premiärminister inte lyckades uppfylla sitt Natoåtagande om att spendera två procent av BNP på försvaret. Andra lyfter det faktum att en östeuropé aldrig har innehaft posten som Natos generalsekreterare. Detta trots att flera östeuropeiska länder varit medlemmar i alliansen i tjugo år.

Frustration i Östeuropa

I Baltikum finns nu känslan att man åsidosätts. ”Om vi tänker på en geografisk balans kommer det att bli den fjärde generalsekreteraren från Nederländerna”, sa Estlands premiärminister Kaja Kallas, och lade till att ”det är en fråga om huruvida det finns ett A-lag och ett B-lag inom Nato”. Lettlands tidigare försvarsminister Artis Pabriks beskriver frustrationen för Politico: ”Vi, folket i Lettland, känner att vi inte har tillfrågats tillräckligt”, sade han och syftade på urvalsprocessen för Natos toppjobb.

Den nye generalsekreteraren väntas bli vald vid Natos 75-årsjubileum i Washington i juli i år. Stoltenbergs mandatperiod löper officiellt ut den 1 oktober.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.politico.eu/article/nato-eastern-european-union-rutte-secretary-general-commission-russia-ukraine-war-defense/

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.