Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.
Australiens regering lade på torsdagen fram ett nytt lagförslag, som kommer att göra det möjligt att bötfälla sociala medieplattformar som inte förhindrar spridning av desinformation på nätet, skriver nyhetsbyrån Reuters.1
Böterna föreslås dessutom bli kännbara, med upp till 5 procent av plattformens globala intäkter. För Facebook, som drog in 135 miljarder dollar förra året, skulle de potentiella böterna för en miss i modereringen kunna bli 6,7 miljarder dollar, motsvarande 70 miljarder kronor.
Australien är det senaste i raden av länder som driver igenom lagstiftning för att stävja spridning av desinformation, falska nyheter och hat i sociala medier. Samtidigt är problemet att dra gränsen för vad som ska klassas som ”desinformation” eller inte.
Den australiska regeringens lösning är att inrätta en ny tillsynsmyndighet, som ska övervaka så att plattformarna följer sina egna uppförandekoder och stoppar spridning av lögner och desinformation. Denna myndighet kommer att ges rätten att utdöma böter till företag som brister i efterlevnaden av lagen.
– Desinformation är ett allvarligt hot mot australiernas säkerhet och välbefinnande, liksom mot vår demokrati, säger kommunikationsminister Michelle Rowland i en kommentar.
Lagförslaget kommer i kölvattnet på vårens stora bråk mellan Australien och Elon Musk. Landets e-säkerhetskommissionär krävde tillsammans med premiärministern Anthony Albanese att Teslamiljardärens plattform X skulle radera ett klipp från ett knivöverfall i Sydney, inte bara i Australien utan även globalt. Musk vägrade och fick till slut rätt i landets högsta juridiska instans.
Men Australiens ledare har länge klagat på att de stora utländska plattformarna utnyttjas för att påverka landets politik och suveränitet, och därför är det viktigt att få den nya lagen på plats i tid före parlamentsvalet nästa år.
Ett första utkast av lagen förra året kritiserades för att ge den australiensiska kommunikations- och mediemyndigheten alltför stor makt att bestämma vad som var ”desinformation”, termen för att avsiktligt sprida lögner.
Oppositionen och yttrandefrihetsgrupper är dock fortsatt kritiska och menar att lagen öppnar för statlig censur.
James Paterson, liberal talesperson för oppositionen, sa att han ännu inte läst igenom det reviderade lagförslaget, men att ”australiernas legitima politiska övertygelser inte ska censureras av vare sig regeringen eller utländska sociala medier”.
Michelle Rowland försäkrade att det nya lagförslaget inte gav tillsynsmyndigheten befogenhet att ta bort enskildas inlägg eller att stänga av användare. Nyheter från professionella nyhetskällor, konstnärligt och religiöst innehåll kommer också att undantas i den nya lagen.
Noter
1. https://www.reuters.com/technology/australia-threatens-fines-social-media-giants-enabling-misinformation-2024-09-12/
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt