Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Kultur |

Skyll inte dödstalen på invandrarna

Journalisten Nuri Kino blev inlagd på Södertälje sjukhus för covid-19. Foto: Privat.

Är Sveriges höga dödstal invandrarnas ansvar? Det är åtminstone signalerna som kommit från tongivande personer i Sveriges pandemirespons. Den undersökande journalisten Nuri Kino, som själv nyligen blev utskriven från sjukhuset efter att ha varit allvarligt sjuk i covid-19, skriver om ett Sverige där medierna inte ställer makthavare till svars och invandrarnas höga dödstal möts med lojt intresse. Under året har 34 av Kinos bekanta dött i covid-19.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Nuri Kino | 8 december 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 10 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Det var den 3 december, när antalet döda i Sverige åter ökat lavinartat som statsepidemiologen Anders Tegnell ännu en gång var med i Aktuellt. När han får frågan om vilket ansvar Folkhälsomyndigheten har för att skillnaderna i dödstal för covid-19 mellan Sverige och de andra nordiska länderna är så stora väljer han att peka ut två andra faktorer. Invandrare och befolkningstäthet. ”Det finns ett antal skillnader som är väldigt uppenbara. Det här är länder som är relativt glesbefolkade och har små befolkningsmängder. Små grupper av invandrare, som har varit väldigt drivande i många länder. Så det finns ett antal skillnader mellan oss och de här som gör oss betydligt mer lika länderna nere i Europa” Han får ingen följdfråga på det.

Fredagen den 4 december gick Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi ut i försvar för Anders Tegnell. I en chatt på Expressens sajt skrev hon ”jag är så säker på att han inte menade det så som det kan tolkas”. Hon fick ingen följdfråga på det. Samma dag såg ut så här för mig, en svensk med assyriskt/syrianskt ursprung i Södertälje.

Läs mer Visa mindre