Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter |

Skottlands tidigare försteminister bryter ihop efter coronaskandal

Nicola Sturgeon talar under en presskonferens i Edinburgh. Foto: Jane Barlow/TT.

Skottlands före detta försteminister anklagas för oegentligheter i hanteringen av coronapandemin. Nu likställs hennes agerande med Boris Johnson coronafester.

Av Louise Lennartsson | 1 februari 2024
Louise Lennartsson är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

I Storbritannien är namnet Nicola Sturgeon ett som alla känner till. Länge var den tidigare toppolitikern högt älskad, inte bara inom sitt eget parti – Skottlands nationalistparti (SNP) – utan över hela det politiska spektrumet. Men nu faller hon fritt i opinionen.

– Få politiker har sjunkit så kraftigt i allmänhetens ögon som Nicola Sturgeon, säger James Mitchell, professor i statsvetenskap vid Edinburgh University till Politico.1

Sturgeon, som inte bara var partiledare för SNP utan också Skottlands förteminister (motsvarande premiärminister), befinner sig i vad som bäst beskrivs som en coronaskandal. Det har nämligen kommit fram att Nicola Sturgeon raderat samtliga sms som hon skickat och mottagit under pandemiåren. 

På onsdagen intog Nicola Sturgeon talarstolen i Storbritanniens pågående utredning om covidpandemin för att svara på anklagelserna. Hon ska ha brutit ihop i tårar under grillningen och berättat att hon ”önskar att hon inte hade varit försteminister under pandemin”, rapporterar brittiska medier.2

Utredningen tillsattes 2022 för att Storbritannien skulle dra lärdomar av hur pandemin hanterades. Men under den senaste tiden har utredningen kommit att kretsa kring Sturgeons agerande.

– Agerandet kan bara beskrivas som ett cyniskt och överlagt beslut. Sturgeon bör inte behandlas annorlunda än Boris Johnson, sa advokat Aamer Anwar, som företräder familjerna till några av de 200 000 som fick sätta livet till i Storbritannien under pandemin. 

Skandaler har skakat Nicola Sturgeon

Coronahanteringen är bara en i raden av Sturgeons senaste pr-haverier. 

Strax efter att hon mycket hastigt avgick som partiledare för SNP och som Skottlands försteminister i februari förra året greps hon tillsammans med sin make Peter Murrell, som var partiets tidigare verkställande direktör. Detta i samband med en utdragen polisutredning om SNP:s finanser.

Dessförinnan hade Nicola Sturgeon genomlevt flera politiska kriser. Bland annat efter att ha drivit frågan om att göra det lättare att byta juridiskt kön. Lagen röstades igenom i det skotska parlamentet, men splittrade landet djupt och utvecklades till ett bråk med den brittiska regeringen som motsatte sig lagen.3 I samma veva misslyckades Sturgeon med sina löften om att hålla en folkomröstning om skotsk självständighet.4

Sturgeons dramatiska fall är en katastrof, inte bara för partiet utan också för Sturgeons efterträdare som försteminister Humsa Yousaf. Yousafs popularitet har sjunkit som en sten sedan han tog över. Detta bådar mindre gott inför parlamentsvalet som väntas hållas senare i år.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.politico.eu/article/nicola-sturgeons-ruined-legacy/
  2. https://www.dailymail.co.uk/news/article-13027887/Nicola-Sturgeon-Covid-pandemic-WhatsApps-SNP.html
  3. https://www.bbc.com/news/uk-scotland-scotland-politics-60221034
  4. https://www.pressandjournal.co.uk/fp/politics/scottish-politics/5401084/nicola-sturgeon-stepped-down-first-minister/

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.