Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Sköt hundvalp – Trumpfavorit ”chanslös som vicepresident”

Donald Trump kramas om av Syddakotas guvernör Kristi Noem vid ett valmöte i Ohio i mars. Foto: Jeff Dean/AP

Syddakotas republikanska guvernör Kristi Noem har pekats ut som möjlig vicepresident till Donald Trump. Nu är kandidaturen i fara efter att uppgifter om hur hon skjutit sin hundvalp – och familjens get – läckt från Noems kommande bok.

Av Göran Fröjdh | 30 april 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Kristi Noem, 52, tillhör de så kallade MAGA-republikanerna (namngivna efter Donald Trumps valbudskap Make America great again) och har styrt delstaten Syddakota sedan 2019. Hon blev populär under pandemiåren, då Syddakota till skillnad från de flesta delstater höll samhället öppet när stora delar av USA befann sig i lockdown. Noem står för ”traditionella familjevärden”, gillar vapen och jakt och har av politiska bedömare setts som ett möjligt val av Trump till posten som vicepresident.

Efter att att uppgifter från guvernörens kommande bok läckt ut lär dock hennes chanser vara obefintliga. I boken, med den långa titeln ”No going back: The truth on what’s wrong with politics and how we move America forward” beskriver Noem hur hon skjutit sin 14-månaders hundvalp Cricket eftersom hon var värdelös som jakthund och hade en ”aggressiv personlighet”.

”Det var inget trevligt jobb, men det var något som måste göras”, skriver Noem enligt The Guardian.1

Källor nära expresidenten Donald Trump uppger nu att guvernören är ”chanslös” som vicepresident.

”Trump är ingen hundmänniska själv, men jag tror han inser att det är uteslutet att välja en valpdödare”, säger källan enligt New York Post.2

En annan uppgiftslämnare säger till New York Post att Trump ”verkligen gillar Kristi”, men var besviken när han fick höra om hunden.

Men Kristi Noems dödande slutade inte med valpen. Samma dag passade guvernören på att avliva en av familjens getter, som enligt boken var ”otrevlig, elak och hade en vidrig stank”. Geten hade dessutom jagat och stångat Noems barn vid flera tillfällen så att de ramlat och förstört sina kläder. Geten vägrade dock stå still vid avlivningen och det första skottet skadesköt bara djuret. Kristi Noem, som nu fått slut på ammunition, fick återvända till sin pickup och ladda om för att slutligen avliva geten – lagom till att barnen anlände hem med skolbussen.

Kristi Noems bok släpps i USA i maj.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.theguardian.com/books/2024/apr/26/trump-kristi-noem-shot-dog-and-goat-book
  2. https://nypost.com/2024/04/29/us-news/kristi-noem-has-no-shot-as-trumps-vp-pick-after-puppy-killing-controversy-sources/

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.