Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

.

Inlästa texter 

Lyssna på essäer, analyser och krönikor inlästa av skådespelarna Johan Rabaeus och Marika Lagercrantz.

Inlästa texter

Lyssna på essäer, analyser och krönikor inlästa av Johan Rabaeus och Marika Lagercrantz.

Samtalet under ”Glögg på Kvartalskt vis”

2019-12-17
Årspanelen live – Kvartal sammanfattar 2019 i ett panelsamtal med Jörgen Huitfeldt, Staffan Dopping och Ola Wong. Samtalsledare är Maria Källsson.

Fler avsnitt

Ena stunden talas om hot mot demokratin, nästa stund är det värme, skratt och komplimanger till avgående statsministern. Men vilken klan var det Miljöpartiets Märta Stenevi ansåg sig tillhöra? Migrationsminister Morgan Johansson grillas av SVT:s Anders Holmberg. Och Moderaterna vill bli ett nytt miljöparti. Panelister: Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, Torbjörn Hållö, LO-ekonom och Anna-Karin Wyndhamn, doktor i pedagogiskt arbete.
Ann Heberlein var känd som en spetsig men respekterad forskare och skribent i stora dagstidningar som DN och Sydsvenskan. Hon var författare till flera böcker varav en skulle filmatiseras. Under 2016, efter att hon gått ut i flera infekterade debatter, tappade hon snabbt uppdrag efter uppdrag och så småningom även sitt jobb på Lunds universitet. I boken "Fallet" försöker hon förstå vad som hände.
Som justitiekansler är Mari Heidenborg den enda med rätt att väcka åtal i mål som rör tryck- och yttrandefrihet. Vilka ser hon som de största hoten mot yttrandefriheten idag? Hon ger också sin syn på den hårda kritik hon mötte efter beslutet om en ersättning på 840 000 kr till en dömd våldtäktsman som suttit frihetsberövad för länge. Det belopp mannen beviljades av JK är många gånger större än det skadestånd han ska betala till sina offer. Varför är det så?
Tre kvinnor som levde för IS har återvänt till Sverige – hur bör vi göra med dem om de inte blir dömda för brott? De flesta coronarestriktionerna slopas snart, och det talas om särskilt regelverk för ovaccinerade. Fick vi veta varför näringsministern meddelar sin avgång? Och vad är en "gruppering"? Panelister: Gunnar Wetterberg, historiker och författare (S), Henrik Mitelman, finansanalytiker och Paula Bieler Eriksson, krönikör på Altinget och fd SD-politiker.
Runt om i världen spanar astronomer mot universum i jakt på livstecken. Hittills har de kammat noll, och astronomen Erik Zackrisson vid Uppsala universitet säger i Fredagsintervjun att han är helt bekväm med att resultatet av hans forskning blir att människan och andra biologiska livsformer inte finns någon annanstans. Han säger också att sökandet efter liv i rymden tycks ha förlorat mycket av det tabu som har funnits bland astronomer.
Fler avsnitt