– Det var det mest sannolika scenariot att vi skulle hamna här, så det är ingen överraskning, säger Mattias Karlsson till Kvartals Jörgen Huitfeldt.
– Vi är inte huvudaktörerna i den här processen, vi är mest nyfikna på vad de andra har för plan. Men det är fortfarande höljt i dunkel. Från borgerliga sidan är man ganska kaxiga med att man ska byta regering och räknar då med vårt stöd. Men samtidigt ska vi inte få någonting. Det där får vi fortfarande inte ihop.
Pågår det några samtal mellan er och andra partier i dag?
– Vi har försökt, men de har stängt dörren. Det finns i dag ingen kontakt eller dialog på någon högre nivå.
Mattias Karlsson tror att det är Centerpartiet och Liberalerna som är de två Allianspartier som är mest fientligt inställd
– Kristersson har ett helt annat stöd att byta fot om man tittar på vad hans väljare tycker, säger han.
Vad skulle argumentet vara för att få Centern och Liberalerna att ändra sig?
– Det handlar om de vill ha förändring eller inte? säger Mattias Karlsson.
– Tror de Sverige kommer att må bra av att styras så här i fyra år till? Jag tror inte det och jag tror inte deras väljare tycker så heller. Vi har en märklig och ansvarslös diskussion som påminner om något slags politisk Tinder, där man utgår från om man instinktivt gillar någon eller inte. Vi pratar ändå om landets framtid. Jag gillar inte Centern och Annie Lööf heller, men är ändå beredd att sätta mig ner och samtala och kompromissa med dem.
Att andra partier har närmat sig Sverigedemokraterna i många sakfrågor ser Mattias Karlsson inte som något större problem.
– Vi har dragit det politiska spektrumet åt ett mycket mer konservativt håll. Det är inte bara dåligt att de andra kopierar oss.
– I grund och botten är de här skiljaktigheterna ideologiska. Sverigedemokraterna har fört tillbaka konservatismen på det politiska spektrumet. Så länge hela konflikten stod på den socioekonomiska skalan var det ganska lätt för borgerligheten att enas. Men nu när vi drar i andra frågor och andra frågor blivit viktiga för väljarna märker man att borgerligheten består av liberaler och konservativa.
I denna Fredagsintervjun Special går Jörgen Huitfeldt också på djupet med en lång rad frågor där kritiken mot Sverigedemokraterna varit hård: Hur är det egentligen med synen på ett oberoende public service? Hur ser de på länder som Ungern och Polen? Varför tycker partiet att mediernas bevakning av dem är så orättvis? Och vad har Mattias Karlsson att säga till människor som är genuint oroliga över att hans parti hotar dem och deras sätt att leva?
Regeringsfrågan återkommer i diskussionen. Vad händer de närmaste dagarna?
– Det är dödläge nu. Det pågår inte ens en talmansrunda. Men det pågår väl interna diskussioner och möten mellan partier. Vårt huvudalternativ är att vi ska få vara med och bilda regering eller åtminstone ingå i en formell uppgörelse. Men vår bedömning är att det alternativ som har störst chans att klara sig igenom är en minoritetsregering bestående av Kristdemokraterna och Moderaterna.
Det låter som Moderaterna tänker sig lägga fram en politik som ni kommer acceptera?
– I så fall är det ganska hög tid att man presenterar den politik som man tror vi är beredda att stödja.
Annars blir det inget?
– Annars kan vi inte lova att det blir något.
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt