Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

”Samarbete med Sverigedemokraterna pågår redan”

Av Kvartal  | 5 september 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Widar Andersson och Karin Olsson är tillbaka i Jörgen Huitfeldts poddstudio den sista onsdagen före det många tror kommer bli ett historiskt val. Valfebern har höjts ytterligare några snäpp när partiledarna för de stora partierna börjat visa korten i regeringsfrågan. Dessutom har föredettingarna avlöst varandra i hetluften och miljardlöften fortsatt att vina. Välkomna till Valspurten den 5 september.

Varje dag fram till valdagen avhandlas det senaste och det hetaste i Kvartalstudion under Jörgen Huitfeldts ledning. I dag är Karin Olsson, kulturchef på Expressen och Widar Andersson från Folkbladet på plats bakom mikrofonerna. En kom med tåg och en med elcykel. Båda är fulla av tankar och uppslag. Karin Olsson känner sig upplyft av alla veteraner som kastat sig in i valrörelsens elfte timme. Samtliga statsministrar sedan 1980-talet har varit ute och luftat sig sedan Ingvar Carlsson i går kväll gett sig på Carl Bildt. Kanske är det en längtan tillbaka till den gamla stabila tiden, spekulerar Jörgen Huitfeldt.

– Det kliar väl i fingrarna på dem

att få vara med, nu när det är ett sådant historiskt val, tror Karin Olsson.

Widar Andersson känner också av valfebern.

– Det är svårt att tröttna, säger han.

– Jag är oerhört fascinerad det politiska hantverket och av regeringsfrågan. Många säger att den skymmer sakfrågorna, men det är ju inte så många sådana som är uppe och vänder. Det är mest miljarder och miljoner som viner genom luften. Det orkar ändå ingen med.

– Utspelen vi hör är rätt oseriösa, inte ens de högst uppsatta sakkunniga i partierna har koll på dem, säger Karin Olsson.

 

Så kommer vi åter till den eviga frågan: hur ska då Sverige regeras efter valet? Stefan Löfven och Ulf Kristersson har sedan sist båda återigen varit ute och jabbat i regeringsfrågan.

– Kristersson har börjat fula till det, säger Widar Anderson om moderatledarens senaste utspel.

– Han vill inte räkna med de rödgröna som ett regeringsalternativ, utan ser enbart socialdemokraterna som motståndaren. Men Löfven räknar förstås hela blocket.

Löfven lockar utvalda allianspartier med en blocköverskridande regering. Hur funkar det?

– Frågan är hur mycket hårt stål Annie Lööf tål, säger Widar Andersson.

– Kan hon härda ut att sitta i regeringen som släppts fram av Sverigedemokraterna?

– Löfven har ju även tidigare gett signaler om att han vill ha en blocköverskridande regering, säger Karin Olsson.

– Men tänk på Centerns sossehat, deras oerhörda antagonism mot Socialdemokraterna som institution. Jag vet inte hur ett samarbete skulle fungera. De så oerhört ideologiska. Då tror jag mycket mer på att Liberalerna skulle kunna tänka sig att samarbeta.

Göran Persson tycker Moderaterna ska samarbete med Sverigedemokraterna, var det kanske något oväntade budskapet när den gamle statsministern intervjuades i gårdagens Expressen.

– Han vill kleta ihop Moderaterna och Sverigedemokraterna, säger Widar Andersson.

– Men skulle Ulf Kristersson pröva det som Persson föreslår nu skulle partiet rasa samman. Det får vänta lite.

– Man ska komma ihåg att Moderaterna är oerhört liberala, säger Karin Olsson.

– Den gamla basen av konservativa värderingar har försvunnit så steget till Sverigedemokraterna är väldigt långt för många i partiet.

Hur ska det här sluta då? undrar Jörgen Huitfeldt

– Jag tror Ulf Kristersson i alla fall måste försöka få ihop någonting, efter besvikelsen över decemberöverenskommelsen, säger Karin Olsson.

– Det gäller lika för alla, säger Widar Andersson.

– Samarbete med Sverigedemokraterna pågår redan under lösliga former. Bara det att alla informellt vet att den regering som kommer är beroende av Sverigedemokraterna skulle vara ett jättestort steg för dem. Jag tror inte de skulle babbla sönder något sådant. De kommer inte kräva några bilder tillsammans. Det räcker med att folk vet.

I Valspurten onsdagen den 5 september hör vi också båda våra kommentatorer berätta om sin saknad efter Göran Persson. En annan som får mycket kärlek är Jan Björklund. Widar Andersson talar om klockarkärlek och Karin Olsson ser en George Clooney i Liberalernas ledare. Dessutom diskuteras den eventuella effekten av att Jonas Gardell varnar för att rösta på Sverigedemokraterna. Karin Olsson förvånas över Moderaternas brist på ideologiskt projekt och oförmågan att attrahera kvinnliga väljare. Widar Andersson funderar över ett mystiskt event i Norrköping där Runar Sögaard och Jimmie Åkesson ska uppträda tillsammans. Slutligen spekulerar han i att vi kommer få ett helt nytt parti i Sverige och Karin Olsson tipsar om en lovande dokumentär om statsministerkandidaterna.

Lyssna på Valspurten den 5 september här.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.