Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Så långt hjälper sanktioner

Ukraina rustar för krig. På bilden en hemvärnsman i februari 2022. FOTO: Dominika Zarzycka /TT

Sanktioner ger sällan de effekter man önskar, skriver statsvetaren Joakim Kreutz på Uppsala universitet. De kan i förlängningen även slå hårt tillbaka mot EU och framför allt Tyskland.

Av Joakim Kreutz | 24 februari 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Stöd KvartalLästid 8 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Efter att Rysslands president Vladimir Putin den 21 februari erkände de ukrainska områdena Donetsk och Luhansk som självständiga har USA, EU, Storbritannien och flera andra länder infört nya ekonomiska sanktioner mot Ryssland. De består främst av individuella sanktioner mot samtliga ledamöter i den ryska duman och andra inblandade i beslutet, begränsningar gällande Rysslands hantering av sin utlandsskuld och riktade åtgärder mot just områdena Donetsk och Luhansk.

Dessutom har Tyskland uppgett att landet fryser processen med att ge tillstånd till gasledningen Nordstream 2.

Även om det kan verka mycket så är dessa första åtgärder relativt begränsade i sin omfattning. USA:s president Joe Biden har dock deklarerat att om ryska militär synligt invaderar Ukraina kommer det att bemötas med ekonomiska sanktioner av ett slag som aldrig tidigare skådats. Samtidigt är det viktigt att hålla i minnet att både USA och EU sedan flera år redan har sanktioner mot Ryssland, dels i och med annekteringen av Krim våren 2014, dels efter mordförsöket på oppositionsledaren Aleksej Navalnyj sommaren 2020.

Läs mer Visa mindre