Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Samhälle |

Så kunde vi bygga ett kärnkraftverk om året

Hur gjorde han det egentligen? Foto: TT och Unsplash. Collage: Kvartal.

Medan kärnkraftens kritiker tidigare lyfte fram säkerhetsrisker pekar de idag på hur nutida kärnkraftsbyggen plågas av kostnadsökningar och förseningar, senast i finska Olkiluoto. Men dagens politiker kan lära av hur Sverige och Finland lyckades anlägga 14 nya reaktorer på 1970- och 80-talen utan dyra förseningar. Stegvis utbyggnad och långsiktigt partnerskap var delar av hemligheten, skriver Christian Berggren, professor emeritus och Solmaz Filiz Karabag, tillförordnad professor, båda i industriell organisation, Linköpings universitet.

Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Efter 14 års försening och till flerdubblad kostnad, som främst den franska staten fick stå för, tar Finland nu i bruk sin nya stora kärnkraftsreaktor Olkiluoto 3. De många problem som kantat dess tillblivelse sedan byggstarten 2005 har också uppmärksammats i svenska medier.1 Men varför blev Olkiluoto 3 så sen och dyr – och vad kan Sverige lära?

Från ett om året till 18 år för ett

För kärnkraftens kritiker är spräckta budgetar och förseningar en följd av teknikens komplexitet och alltså skäl för ett fortsatt nej till ny kärnkraft i Sverige. Men när man jämför Olkiluoto 3 med Sveriges kärnkraftsutbyggnad 1972–19852 och de tidigare finska projekten Olkiluoto 1 och Olkiluoto 2 framträder en annan bild.3 Fjorton kärnkraftsreaktorer sattes då i drift, i snitt en per år! Det skedde med en genomsnittlig byggtid på 5,2 år och utan några stora kostnadsöverdrag. Dessutom har driftsresultaten varit synnerligen goda under de 50 år som gått sedan det första verket sattes i gång. Varför gick det då så bra?

Läs mer Visa mindre