Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Samhälle |

Så kan Sverige testa fler

Genom att mobilisera bland annat veterinärlaboratorier som här i Niedersachsen har Tyskland snabbt kunnat öka sin testkapacitet. Peter Steffen/DPA/TT
Av Katia Wagner | 1 april 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Den 31 mars gav regeringen Folkhälsomyndigheten ett nytt uppdrag: Att utöka antalet tester och att utveckla en nationell strategi. Journalisten Katia Wagner beskriver hur Sverige kan bygga ut möjligheterna för att testa fler. Ett av de främsta hindren verkar fortfarande vara en bristande samordning från ansvariga myndigheter.

Sydkorea gjorde det redan från början, Tyskland tog efter, Norge och Island gör nu detsamma: testar sin befolkning i stor omfattning.

Men Sverige har sedan mitten av mars hållit fast vid sin linje att bara de som redan är sjuka eller inlagda på sjukhus med coronavirussymptom ska testas, samt vårdpersonal. Det har väckt stark kritik, bland annat från olika forskare i landet som menar att befolkningen borde testas i stor skala.

Tyskland har under tiden fortsatt att bygga ut sin kapacitet, i förra veckan undersöktes över 260 000 människor, veckan dessförinnan 100 000. Den stora omfattningen tester är ett av de viktigaste skälen till att landet har relativt få dödsfall sett till sin befolkning, förklarar landets just nu mest anlitade expert Christian Drosten, virolog på Berliner Charité som dagligen ger aktuella

Läs mer Visa mindre