Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Samhälle |

Så kan ett land stänga ned

Ansiktsmask är främst ett skydd för att hindra bäraren från att råka smitta andra, men i Sverige är det ofta bara äldre och utsatta som har dem. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Med rekordhög smittspridning, fyllda sjukhus och ökande dödstal skärps kraven på den svenska regeringen att agera. Ljuset i tunneln är de högeffektiva vaccin som nu börjat rullas ut. Men hur kan ett land agera innan vaccineringen är klar? Det finns redan konkreta förslag på hur länder kan gå tillväga för att stänga ner samhällen som både tar hänsyn till människoliv och ekonomi, menar Jonas A Eriksson.

 

Av Jonas A Eriksson | 22 december 2020
Jonas A Eriksson är analytiker, skribent och rådgivare. Han har tidigare varit kommunikationschef på Skagen Fonder, ekonom på Riksbanken och tjänsteman i regeringskansliet.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Coronapandemin har skapat en situation som världen inte skådat sedan spanska sjukan för hundra år sedan, med över 77 miljoner smittade och 1,7 miljoner avlidna. Siffror som enligt Världshälsoorganisationen (WHO) sannolikt är kraftigt underskattade. Pandemins konsekvenser för världsekonomin är de allvarligaste sedan den stora depressionen på 1930-talet.

Pandemins ”andra våg” har tagit ett fast grepp om många länder med snabbt eskalerande smittspridning och ett stort antal döda. Inte minst i Europa. Sverige sticker ut i Norden i antalet människor som smittats, har avlidit eller blivit långtidssjuka i covid-19. I skrivande stund har exempelvis nästan 11 gånger så många människor avlidit i sjukdomen per capita i Sverige jämfört med Norge.

Att ”platta ut kurvan” verkar inte räcka

Läs mer Visa mindre