Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Så funkar hjärnan i coronatider

Vår hjärna hanterar nya vanor som etableras i coronatider. Foto: Maskot /TT NYHETSBYRÅN
Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Henrik Brändén | 14 april 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 9 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Den plötsliga pandemin har ställt såväl vanliga människor som beslutsfattare inför många val: Gå till jobbet eller hålla sig hemma? Krama vännen man möter på gatan? Fortsätta träffa bästa kompisarna? Införa utegångsförbud? Spärra av huvudstaden? Debatten är het. Lyfter vi blicken ser vi att diskussionen illustrerar mycket av vad forskningen de senaste decennierna lärt oss om neurobiologin kring beslutsfattande, motivation och tillit, påpekar vetenskapsskribenten Henrik Brändén.

Den mänskliga hjärnan är i grunden en beslutsmaskin. Dess funktion är att ta in sinnesinformation, och se till att kroppen reagerar på det sätt som behövs.

Hos alla fyrfota djur – och oss själva – bygger detta maskineri på att väga ihop olika positivt och negativt laddade emotionella reaktioner. Hur mycket rädsla känner jag inför det ena eller andra alternativet? Hur mycket ilska, förtvivlan eller förväntansfull entusiasm? Innebär det att jag får vara i närheten av eller skydda någon som är viktig för mig?

När vi fattar ett beslut vägs mängder av positiva och negativa känslomässiga reaktioner inför de olika alternativen samman

Läs mer Visa mindre