Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Så fick Nederländerna problem med tomma fängelser

Nederländerna lyckades vända en negativ utveckling med brottslighet och dåliga skolresultat. Bra i fotboll är de också. Foto: Imago/TT.

Numera stänger Nederländerna fängelser för att det saknas fångar och man hyr ut tomma fängelseplatser till andra länder. Men i början av 00-talet präglades landet av brottslighet, svajig ekonomi, politiska låsningar och attentat och stora problem med integration. Sverige kan lära mycket av hur Nederländerna lyckades vända utvecklingen, skriver Jonas A Eriksson, som länge har bevakat landet. 

Av Jonas A Eriksson | 30 augusti 2022
Jonas A Eriksson är analytiker, skribent och rådgivare. Han har tidigare varit kommunikationschef på Skagen Fonder, ekonom på Riksbanken och tjänsteman i regeringskansliet.
ProfilLästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Det är ett ganska tilltufsat Sverige som väljarna möter när de går till valurnorna den 11 september. De ekonomiska tillväxtutsikterna har successivt skruvats ner under sommaren. Inflationen är den högsta på flera decennier, och arbetslösheten ser ut att vända upp. I bästa fall går vi mot en ”mjuklandning”, där ekonomin går in i ett lugnare tempo utan dramatik.1

Men med höjda räntor, fallande fastighetspriser och en energikris i kölvattnet av Rysslands invasion av Ukraina och en svagare internationell konjunktur, är det lätt att se ett sämre scenario. Med nolltillväxt eller till och med en krympande ekonomi nästa år i Sverige. Trots det har de vanliga plånboksfrågorna fått en undanskymd roll inför årets riksdagsval. Det är i stället frågor om lag och ordning som står i fokus.2

Läs mer Visa mindre

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.