Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Så dödades Irans Mr. Kärnvapen

Begravningen av Mohsen Fakhrizadeh FOTO: Iranian Defense Ministry/UPI/Shutterstock

För ett år sedan dödades chefen för det iranska kärnvapenprogrammet, Mohsen Fakhrizadeh. Exakt hur detta skedde var länge oklart, men terrorforskaren Magnus Norell har rekonstruerat förloppet, som nästan liknar en James Bond-film.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Magnus Norell | 26 november 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 10 min Skärmläsarvänlig
I korthet
På eftermiddagen fredagen den 27 november 2020 sköts chefen för det iranska kärnvapenprogrammet, Mohsen Fakhrizadeh, ihjäl.1 Han dödades med 15 skott i den bil han själv körde på väg från sitt semesterhem i Rostamkala vid Kaspiska havet till sitt lantställe i Absard, en liten stad öster om Teheran. Att Fakhrizadeh själv satt vid ratten gick stick i stäv med vad hans säkerhetstjänst rekommenderat, men de senaste 14 åren hade det varit så många hot att han inte längre brydde sig.

Eller kanske var det snarare så att Fakhrizadeh, en tillbakadragen man som, trots sin prominenta ställning i det iranska militärindustriella komplexet, ville leva ett så normalt liv som möjligt. Och i det ingick att köra sin egen bil med sin hustru i framsätet bredvid. I det mönstret ingick också att vägra låta livvakterna åka med i bilen; de fick åka i följebilar. Inte heller ville Fakhrizadeh åka i bepansrade bilar med skottsäkra rutor, utan insisterade på att köra en vanlig bil.

Läs mer Visa mindre